ARTFOOD – EAT ART

Marko Stojanovic
26 - 31. januar 2007.

Marko Stojanovic
Umetnik može jesti bilo šta. Međutim, čovek koji iole drži do sebe i svog poznavanja likovne umetnosti mora posetiti moj restoran. Pred vama se, na tanjiru, nalaze dela dvadesetog veka, radovi vrlo poznatih i izvesno veoma popularnih slikara. Naručujete ih po imenu autora, bez ikakvog predznanja o onome što će se pred vas izneti. Popularizacija visoke umetnosti preko stomaka.Muzika, poznato je, neposredno ulazi u vaše biće, a od sada se i vizuelna umetnost unosi direktno u telo ili putem njega. Zadržava se u vama satima, zavisno od metabolizma. Vaša stolica postaje umetnički oblikovana. Jedete dvostruko umetničko delo, najpre po preporuci njegovog tvorca – određenog stvaraoca dvadesetog veka, a onda i po mojoj. Jer ti si ono što jedeš!Iste su ruke, mozak isti likovni principi i knjige. Otvaram razne istorije umetnosti prošloga veka i biram šta ću spremiti danas. Savršeniji kuvar. Imate odnose površina, raspored tekstura i konačan izgled vašeg obroka. Nešto poput Vilerovih šema za goblene, samo sa potpuno nesputanim pristupom slici. Zašto da ne poslušamo Maljeviča, koji kaže da je oko čokolade dovoljno staviti onoliko kokosa koliko je i njemu trebalo bele oko čuvenog kvadrata. To su, uostalom, jedine zakonitosti koje valja ispoštovati.

U supermarketu začine biram kao pigmente. Kurkuma kao Polokova žuta, pirinač i kavijar kao slojevite bela i crna, za Vula kremovi. Ako na temperi piše da nije otrovna, onda se i hranom može slikati. Iste su i površine: belo platno ili porcelan, svejedno.
Medijum slikanja hranom je, konačno, superiorniji od pigmenta. Ključ je u tome što on potire razliku između duhovne i fizičke hrane. Da li je ovo više ona prva ili druga, nemoguće je utvrditi. Početni, ispirativni primeri su tu, dalje nastavite sami. Priključite se pokretu umetničke hrane – jedite umetnost!