WORK IN PROGRESS…

YOUNG SERBIAN DESIGNERS
16 - 22. mart 2009.

pattern1
Događaj u O3ONE-u omogući će domaćoj javnosti i medijima uvid u jednu od pripremnih faza projekta Young Serbian Designers – prijem prototipova izabranih radova koji će biti predstavljeni u Milanu. Organizatori će predstaviti značaj i ciljeve projekta, dok će posetioci moći da pogledaju izabrane radove i lično porazgovaraju sa autorima. Young Serbian Designers (YSD) je naziv prvog nacionalnog nastupa Srbije na nekoj od relevantnih međunarodnih manifestacija posvećenih dizajnu. Projekat prve strateške promocije nove srpske dizajn scene na najvećem svetskom sajmu nameštaja u Milanu u aprilu 2009. godine, iniciran je od strane kulturne organizacije Mikser i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). Milanski sajam nameštaja je izabran kao lokacija za premijerno predstavljanje srpskog dizajnerskog talenta, zato što se smatra najposećenijom i najznačajnijom internacionalnom manifestacijom iz oblasti industrijskog dizajna, dizajna upotrebnih predmeta, industrije nameštaja, rasvete i enterijerske opreme.

Izložba Young Serbian Designers predstavlja logičan nastavak projekta Ghost Project – godišnje smotre domaćih talenata iz oblasti industrijskog dizajna – koji svake godine organizuje Mikser, odgovoran za dolazak i predavanja brojnih eminentnih stručnjaka iz oblasti arhitekture i dizajna, kao sto su: Rem Koolhaas, Adrian Forty, Karim Rashid, Richard Plunz, Daniel Liebeskind, Konstantin Grčić.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA)  prepoznala je značaj izložbe Ghost Project kao uspešan način otkrivanja domaćih talenata i potencijalni izvor stručnih kadrova za potrebe domaće i strane kreativne industrije, samim tim i kao sredstvo pozicioniranja Srbije na međunarodnoj privrednoj i kulturnoj sceni. SIEPA je započela program promocije domaće kreativne industrije sa akcentom na dizajn, arhitekturu i advertajzing, tri oblasti koje spadaju u kreativne poslovne usluge (Creative Business Services). Jedna od značajnih aktivnosti Agencije (SIEPA) u okviru novog programa promocije kreativnih delatnosti jeste i organizacija nastupa domaćih dizajnera u okviru nacionalnih štandova na relevantnim međunarodnim sajmovima dizajna i advertajzinga pod zajedničkim nazivom Creative Space Serbia. SIEPA je projekat YOUNG SERBIAN DESIGNERS uvrstila u taj program i tako postala glavni partner i pokrovitelj ovogodišnjeg predstavljanja mladih industrijskih dizajnera u Milanu.

logopatt