Just Sightseeing

Benoa Pjer (Benoit Pierre)
6 - 18. avgust 2009.

TouristeinconnuBD

„Želim da, krećući se sa ovim Rotirajućim sistemom (Dispositif circulaire) zabeležim one delove stvarnosti koji nas okružuju, ali nam istovremeno i izmiču. Skromno govoreći, pokušavam da gledam i osluškujem a da ne analiziram, da razumem, a da ne komentarišem, da otvorim mnoštvo prozora oko sebe. U početku delimično se stavljajući u veoma aktuelni položaj „običnog turiste“, ja odlazim i vraćam se s jednog mesta na drugo. Tako se upravo na Trgu svetog Marka u Veneciji, na Trokaderu u Parizu ili pak na drugom kraju sveta, na železničkoj stanici u Matsinžoniju na Madagaskaru, ja odlučno vraćam toj kružnoj praksi: gledati oko sebe, imati vremena, trošiti vreme, postati dostupan, pustiti da stvari dođu nama mesto da ih sami uzmemo, biti prožet svetom oko sebe i pokušati da ga shvatimo umesto da o njemu sudimo, možda i da u njemu učestvujemo i zatim pustimo da nas iznenadi nešto neočekivano, nalik na delić koji se izdvaja iz običnog ali koji najzad biva prepoznat kao nešto što može da nas dotakne.“

Benoa Pjer

Izložba je realizovana uz podrsku Communauté Wallonie-Bruxelles International.

Benoa Pjer (Benoit Pierre) živi i radi u Beogradu. Studirao je grafiku i arhitekturu, a od 1999. radi na svom umetničkom istraživanju prožimajuci  video, fotografiju i crtež. Od 2002. do 2007. predavao je na Akademiji lepih umetnosti na Reinionu kada je i upoznao koreografa i nekadašnjeg igrača za DV8, Erika Langea (Éric Languet) kao i pesnika Kristijana Jalmu (Christian Jalma), i zajedno sa njima radio eksperimentalni projekat pod nazivom « quelquessignesduprésent » (“nekolikonaznakasadasnjosti”), a zatim i osnovao transdisciplinarno udruženje « Traverse 974 »  http://www.traverse974.net/.

2006. Benoa Pjer započinje svoj projekat “Rotirajući sistem” (« Dispositifs circulaires »). 2007. dobija stipendiju za umetnike FIACRE (koju dodeljuje francusko Ministarstvo kulture) i odlazi u Pariz na rezidencijalni boravak u Cité internationale des Arts zajedno  sa  audio-umetnikom Janikom Frankom (Yannick Franck) koji 2009. učestvuje na Bijenalu u Veneciji. Iste, 2009. godine Benoa Pjeru je posvećena izložba u Artoteci na Reinionu (l’Artothèque de La Réunion).