CULTURE ROCKS THE CITY

14. maj 2007.

Projekat ‘Aktivno gradjanstvo – Lokalne kulture – Evropska politika’ je nastao zajednickom inicijativom Evropske kulturne fondacije – ECF (Amsterdam), televizijskog kanala SEE TV Exchanges (Brisel), Asocijacije ECUMEST (Bukurest) i Fondacije Interarts (Barselona). Rezultati ove saradnje su televizijski dokumentarni film ‘Culture Rocks the City’ i publikacija ‘Vodic za gradjansko ucestvovanje u razvoju lokalne kulturne politike evropskih gradova’ (urednici: Jordi Pascual i Ruiz & Sanjin Dragojevic).

Film u trajanju od 26 minuta, koji je sniman u Barseloni, Lilu, Temisvaru i Zagrebu, pokazuje na koji nacin kultura moze radikalno uticati na promenu slike evropskih gradova.

U knjizi, strucnjaci Jordi Pascual i Ruiz i Sanjin Dragojevic istrazuju konceptualni okvir i teorijsku pozadinu gradjanskog participiranja u razvoju lokalne kulturne politike i mehanizme kako se participacija moze realizovati na nivou grada.

Program desavanja u Beogradu, pod zajednickim nazivom ‘Culture Rocks the City – Aktivno gradjanstvo – Lokalne kulture – Evropska politika’, realizuje se kao nastavak ove evropski orijentisane projektne inicijative, u saradnji sa Univerzitetom umetnosti (Interdisciplinarne postdiplomske studije menadzmenta u kulturi i kulturne politike na Balkanu) i Francuskim kulturnim centrom u Beogradu.

Koncepcijom programa obuhvacena su tri komplementarna segmenta:

– projekcija dokumentarnog filma ‘Culture Rocks the City’ (u produkciji SEE TV Exchanges)

– prezentacija knjige Guide to Citizen Participation in Local Cultural Policy Development (izdanje Interart, Ecumest, ECF) – predstavlja Prof Dr Sanjin Dragojevic

– javni razgovor: Mogucnosti ucesca lokalnih zajednica i stanovnistva u kreiranju lokalne kulturne politike (princip bottom-up) i analiza aktuelne situacije u Beogradu i gradovima Srbije

(uz ucesce izabranih protagonista lokalnih kulturnih scena)

Vise informacija o projektu:
http://www.eurocult.org/we-advocate/capacity-development/capacity-development-projects/

O3ONE, Andricev venac 12, Beograd
art-e-conomy 2007

Ponedeljak, 14/05/2007
15:00 – 18:00
CULTURE ROCKS THE CITY

‘Aktivno gradjanstvo – Lokalne kulture – Evropska politika’

Konferencija / Projekcija dokumentarnog filma / Prezentacija knjige