Multimedijalna knjiga poezije „SMS iz Srbije“

Snežana Milojković
14. april 2010. > pocetak u 19h


Knjiga je posvećena Olji Ivanjicki
Pesme ilustruju fotografije dvanaest žena koje su obeležile srpsku sportsku i kulturnu scenu
Autor fotografija Nebojša BabićSnežana Milojković je prvu zbirku, „Bezimena knjiga poezije“, samostalno izdala 2005. godine, a pesme kratke forme iz te zbirke često su bile i poruke koje su čitaoci slali dragim osobama mobilnim telefonom. Upravo to je podstaklo autorku da naslovom „SMS iz Srbije“, da ideju čitaocima kako da obraduju svoje najmilije, a celom svetu pošalje poruku ljubavi i nežnosti, kroz portrete Srpkinja kojima su pesme i posvećene.

Stranice ove knjige krase fotografije dvanaest žena iz sveta srpskog sporta i kulture. Autorka je dame, čije fotografije ilustruju njene pesme, izabrala upravo zato što su jedinstvene, neponovljive, jake, ostvarene… Svojim duhom one su oplemenile ovu zbirku.

Pesme koje ilustruju fotografije Jelene Janković „Nisam sama, moja samoća protkana je tobom“, Biljane Cincarević „Ja plačem i tugujem kada ne ludujem“, Jasne Šekarić „ Gledam te. U šaci imaš bol koji miriše na mene“, uz pretpostavku autorke da su pisanje i čitanje duboko intimni, sa malo reči opisuju trenutno stanje duha. Pored pomenutih dama, pesme ove jedinstvene, multimedijalne zbirke prate i fotografije Milene Reljin, Merime Njegmir, Marije Savić- Srećković, Ane Stanić, Alise Marić, Ljiljane Jakšić, Ivane Španović, Danice Marinković i, naravno, Olje Ivanjicki.

„Ako je multidisciplinarnost naša budućnost, kao što ja to osećam, spoj fotografija i poezije, kao i sporta i kulture, meni je posebno drag.“
Snežana Milojković

Snežana Milojković je srpska pesnikinja i sportski menadžer. Završila je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu i Međunarodnu olimpijsku akademiju 2007. u Atini. „SMS iz Srbije“ njena je druga knjiga poezije.