MULTIMEDIJALNA IZLOZBA: YUGO

Vladimir Bojić
29. maj – 2. jun 2007.

Yugo

Automobil Yugo kupljen je kao rešenje 1973.godine od italijanske fabrike automobila Fiat. Yugo je odbaceni Fiatov model iz iste godine. Prilagodavanjem uslovima i alatima fabrike automobila Zastava pocinje da se proizvodi u formi koju ima i danas. Proizvodnja Fiata pod nazivom Yugo jasno govori o odnosu proizvodaca prema tržištu, kao i zahtevima samog tržišta. Imajuci u vidu prostor i vreme nastajanja ovog automobila možemo reci da je njegov naziv, odnosno novo ime, pun pogodak.Ne samo da Yugo predstavlja simulaciju Fiata vec ga možemo posmatrati i kao simulaciju automobila u odnosu na savremene proizvodace. Zbog toga što je automobil danas sa svojim funkcijama, daleko od svog “praistoriskog“ rodaka Yuga. Možda je apsurd toliko veliki da je on ono izvorno što automobil jeste, a njegov savremeni rodak, sa gomilom bespotrebnih funkcija, ustvari simulacija.

Projekat se zasniva na ideji suprotstavljanja društvenoj stvarnosti putem simulacije automobila.

Yugo od papira u prirodnoj velicini, napravljen po sistemu kartonske ambalaže, postavljen na ulicu (neplaceni parking; zona zabranjena za zaustavljanje i parkiranje) i snimljen video kamerom.

Dokumentovanjem procesa izrade papirnog Yuga, želim da proces realizacije cini deo rada. Proces stvaranja pre konkretnog predmeta, papirnog Yuga i proces, odnosno, akciju posle. Na ovaj nacin Yugo je mesto prelamanja, centralno mesto od koga se sa obe strane pružaju dve akcije.

Vladimir Bojic roden je 1979. god. u Beogradu. Završio je školu za dizajn (odsek graficki dizajn) u Beogradu, Umetnicku akademiju u Novom Sadu i Accademia di Belle Arti u Firenci. Trenutno radi kao saradnik na scenografiji u Pozorišzu na terazijama. Izlagao je više puta samostalno i na grupnim izložbama u zemlji i u Italiji.

29. maj – 02. jun 2007.
MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA: YUGO
AUTOR: VLADIMIR BOJIC
Otvaranje: 29. maj / utorak / 19h