“Dislokacije – Utopijski prostor(i)”

26. decembar 2005. – 15. januar 2006.


Izložba Dislokacije: utopijski prostor(i), u organizaciji istoričara umetnosti Maide Gruden i Mare Prohaske, sastojće se iz dva dela (26-31.12.2005. i 09-15. 01.2006.) i biće realizovana kroz performanse, instalacije, fotografije, video radove, digitalne printove, kompjuterske animacije i slike trinaestoro umetnika.U okviru prvog dela (otvaranje – 26.12.2005. u 20h, Galerija O3ONE, Andrićev venac 12) izlagaće: Branislav Jakić, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Maja Josifović, Vladimir Protić, Predrag Terzić i Isidora Fićović. Na otvaranju Era Milivojević će izvesti pripremu za performans.

U okviru drugog dela (otvaranje – 9.01.2006. u 20h, Galerija O3ONE) izlagaće: Arion Asllani, Branka Kuzmanović, Saša Marković Mikrob, Era Milivojević, Milena Putnik, Dimitrije Tadić i Nina Todorović. Na otvaranju Era Milivojević ce izvesti performans.

Nakon otvaranja drugog dela izložbe 09.01. 2006. uslediće performans «Novi život 2006!», Saše Markovića Mikroba u art kafeu Kocka (Carice Milice br. 7) sa početkom u 22h.

Drugi deo izložbe, biće propraćen i tribinom na kojoj će gosti izložiti svoja viđenja problema utopije danas i kako se ovaj pojam shvatao u prošlosti.

Izložba je zamišljena kao polje za razmenu mišljenja na temu postojanja utopijskih prostora, potencijala utopijske misli i, uopšte, spremnosti da se utopijski promišlja unutar savremene srpske umetničke scene. Sam koncept izložbe za svoje uporište uzima pojam utopije kao mogućnosti da se zamisli drugačija stvarnost ili projektuje bitno različita budućnost, odnosno, da se poveruje u ostvarenje one strukture života, rada i sistema vrednosti, koja bi bila izmeštena iz dominantnih modela. Intencija kustosa je da uveže umetnike različitih generacija i senzibiliteta kako bi se istražio potencijal umetnosti u ostvarivanju pojedinačnih i kolektivnih utopija unutar društva u kome živimo.