NOĆ MUZEJA

Emitovanje predavanja arhitekte Ranka Radovića
15. maj 2010. :: od 18h do 02h

O3ONE, kao i prethodnih godina, učestvuje u Noći muzeja. U ovogodišnjoj, sedmoj po redu, posetiocima će na Andrićevom vencu 12 biti ponuđena dva programska dela. Omaž poznatom arhitekti, Ranku Radoviću – kroz emitovanje njegova dva predavanja, „Opera u Sidneju“ i „Park Lavilet“. Predavanja, koja su ustupljena od strane RTS-a, biće emitovana u terminu od 19 – 24h (19h, 20.15h, 21.30h, 22.45h).
Posetioci O3ONE-a moći će da se upoznaju sa arhitekturom Bauhausa, kroz izložbu fotografija Hansa Engelsa. Izložba, organizovana u okviru Nedelje arhitekture, prikazuje tragove vremena koje je istorija ostavila na zgradama arhitekture Bauhausa i njihovoj unutrašnjosti, tragove koje su ostavili njihovi različiti graditelji i stanovnici.

Fotografijama je prikazan vremenski period od prvih eksperimenata dvadesetih godina XX veka, iz vremena moći i represivne politike nacionalsocijalista, do vremena NDR, koja je negovala politiku stalnog zapostavljanja i ignorisanja ove arhitekture. Namera ove izložbe i prateće knjige je da dokumentuje ono što je zaboravljeno i tako omogući širi uvid u arhitekturu Bauhausa koja je godinama zanemarivana, ignorisana i zaboravljena u Istočnoj, pa i Zapadnoj Nemačkoj.

Izložbu su omogućili Gete institut Beograd i HOCHTIEF, sponzor izložbe
Organizatori Nedelje arhitekture:
BINA® Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda