Dance Rehearsal Project – SHOOT ME!

Marta Jovanovic
19. jul 2010. > pocetak u 19h

Nakon video prenosa rimskog performansa, multimedijalni ongoing projekat Dance Rehearsal Project, nastavlja svoj život u Beogradu. SHOOT ME! je performans u kome je umetnik iza foto aparata kojim fotografiše (engl. shoot) improvizovanu generalnu probu (dress rehearsal) u kojoj učestvuju volonteri, koji se odazivaju na javni otvoreni poziv (open call).
Kao što sam naslov, Dance Rehearsal (Plesna proba) najavljuje, SHOOT ME pretvara probu (rehearsal), u predstavu. Mala, improvizvana bina i improvizovani, baletski tutu su elementi koje autorka nudi volonterima. Volonteri, kao klasične balerine i baletani pred izlazak na pozornicu, treba da stanu u red, da bi se u tom redu osetili strah, nervoza i konkurencija, kao da se radi o dugo i vredno pripremanom komadu, a ne o delu koje nije ni napisano. Cilj je da se što bolje i autentičnije izgleda na fotografiji. Od volontera se očekuje da se udube u ulogu klasičnog baletana ili balerine i da slobodno interpretiraju momenat kako ga zamišljaju.
“Tela u opusu Marte Jovanović su slobodna na mnogo načina. Slobodna su od konvencija, kanona lepote, rodnih stereotipa i modnih diktata. Njen zadatak je težak: da oslobodi svoje modele nemogućeg rigoroznog standarda klasičnog baleta i modne fotografije. Marta počinje od demokratskog, sveobuhvatnog stava: svako zaslužuje da bude predstavljen. Martini protagonisti ne deluju nikada kao da su tretirani eksploativno. Radije, ove slike imaju za cilj da daju snagu protagonistima i, samim tim, posmatraču. Podrazumeva određenu kamaraderiju između umetnice, njenih modela i njene publike. Umetnica sve nas poziva da ne brinemo o očekivanjima i o standardima izvrsnosti, nego da uživamo u činu – pozirajući kao balerine u baletskoj suknjici. Marta se fokusira na žanr portreta i koncept lepote u savremenoj fotografiji.” Jovana Stokić
OTVOREN POZIV
http://www.youtube.com/watch?v=Ayk1dhqN1Gs
POTREBNE OSOBE za internacionalni UMETNIČKI PROJEKAT koji će se dogoditi u Beogradu, Rimu i New Yorku. Tražimo osobe svih uzrasta, nacionalnosti, polova, boja kože.
USLOVI: potrebno je da si NEVIĐEN lik, ORIGINALAN, NEZAVISTAN, JASAN i GLASAN, ENERGIČAN i PONOSAN.
Pozvani ste da pozirate umetnici u slobodnoj interpretaciji klasičnog baleta. Biće vam dat improvizovani tutu (baletska suknjica), ostatak vašeg izgleda je prepušten vašoj mašti. Na nekoliko minuta, koliko traje fotografisanje, bićete na improvizovanoj bini. Šminku i brzu frizersku uslugu će vam pružiti profesionalci koji će biti prisutni da bi vam pomogli da dođete do najboljeg i željenog izgleda. Pored činjenice da je otvoren za javnost, performans/photo shoot će se prenositi live na umetnicinom web siteu www.m-art-a.net.
Frizura: Danilo Mataruga
Šminka: Milica Jevtić Kozmara
Performans/photo shoot je 19. jula 2010. u 19h (ako učestvujete, molimo vas da dođete najmanje jedan sat ranije) u O3ОNЕ-u, Andrićev venac 12.
Ako želite da se odazovete na otvoren poziv, molimo vas da nam pošaljete e-mail na studiomartajovanovic@gmail.com. Na istu e-mail adresu nam se možete javiti u slučaju da imate pitanja, biće nam drago da na njih odgovorimo.
“Prethodnica ovom performansu je serija fotografija pod naslovom Fuck Art Let’s Dance, slikana u Beogradu, Rimu, New Yorku i Briselu 2008, 2009. i 2010. godine. Snimanja tih fotografija su sama po sebi bila toliko uzbudljiva, da sam zajedno sa kustoskinjom Jovanom Stokić, koja je imala ideju da to što se dešava iza bine pretvorimo u glavni dogadjaj, odlučila da fotografišem javno i da isto tako koristeći nove internet mogućnosti videoprenosa, transmitujem performans iz prostora u kome će se glavni dogadjaj odvijati u druge prostore od interesa širom sveta u isto vreme. Ovaj događaj je efemeran, kao i svaki drugi performans, kao talk show ili fudbalska utakmica, i čak i ako se ponovi nikada neće biti isti. Iz tog razloga, prenosom, pokušavam da produžim njegov kratak život i da učinim da emociija putuje širom sveta. Miks klasičnog baleta sa visoko stilizovanom modnom fotografijom, filozofijom Velikog Brata i novim medijima je veliki izazov za mene da se razvijam kao umetnik, poigravajući se klasičnim kanonima i super savremenim izazovima lepote, umetnosti i društva”. Marta Jovanović