Zašto ići negde drugde?

Umetnici slikarskog odseka Savana koledža umetnosti i dizajna
1 - 14. septembar 2010.

Zašto ići negde drugde?
Umetnici slikarskog odseka Savana koledža umetnosti i dizajna

1 – 14. septembar 2010.
O3ONE, Andrićev venac 12

1 – 30. septembar 2010.
Nacionalna galerija, Dositejeva 1

Svečano otvaranje izložbe:
sreda, 1. septembar, 20h
Nacionalna galerija, Dositejeva 1

Izložbu će otvoriti Njena ekselencija Mary Burce Warlick, ambasador SAD u Beogradu
Grupna izložba Zašto Ići Negde Drugde? predstavlja profesore kao i gostujuće umetnike slikarskog odseka Savana koledža umetnosti i dizajna, SAD. Izložba predstavlja radove umetnika: Metjua Blekvela, Deniz Karson, Adama Cvijanovića, Krega Drenena, Gregorija Eltringema, Suzane Džekson, Stivena Knudsena, Blaža Kovačevića, Natalije Mijatović, Lore Moskere, Morgana Santandera, Toda Šredera i Rodžera Marka Voltona.

Radovi trinaest autora koji učestvuju u izložbi biće podeljeni u dve grupe i prikazani u dva prostora u Beogradu – Nacionalnoj galeriji (Dositejeva 1) i O3ONE-u (Andrićev venac 12). Svečano otvaranje izložbe biće održano 1. septembra, u 20h, u Nacionalnoj galeriji, Dositejeva 1.

Zašto Ići Negde Drugde? ističe najnovije radove svakog umetnika ponaosob, ali istovremeno prepoznaje kolektiv umetnika koji su ostavili snažan uticaj na studente, kao i međusobno, jer često upotpunjuju zajedničku profesionalnu motivaciju. Uprkos različitostima u konceptu, medijumu, tehnici i stilu, svaki umetnik izložbe Zašto Ići Negde Drugde? neguje slikarstvo kao oblik izražavanja, kao oruđe u analizi kulture koja nas okružuje, a umetnost kao forum za razmjenu ideja.

U vreme kada slikarstvo 21. veka prolazi kroz period neizvesnog rasta i stilskog razvoja, Roberta Smit nas podseća da je “likovna komunikacija – znakovi, simboli, slike i boje na ravnoj površini – jedan od najstarijih i najbogatijih ljudskih izuma, kao pismo i muzika“. Umetnici koji rade u mnoštvu konceptualnih i reprezentativnih pristupa – ujedinjuju se iz veoma jednostavnog, a izvanrednog razloga da prepoznaju uporedive interese i podudarne koncepte, istovremeno obogaćujući jedni druge kroz jedinstvene oblike likovnog izražavanja. Duboko poštujući duh saradnje i slikarstvo kao disciplinu, izložba Zašto Ići Negde Drugde? istražuje individualno viđenje, kao i viđenje sinteze utkane u zajedništvo različitih profesionalnih umetnika, ističući važnost saradnje u savremenoj umetničkoj praksi. Ova izložba naglašava značaj saradnje u svakom obliku i kontinuirani značaj njihove “zajedničke koegzistencije za dobrobit likovnog doživljaja”.

U okviru izložbe u O3ONE, 6. septembra, u 20h, biće održana prezentacija Blaža Kovačevića, pod nazivom Probe. Autor će beogradskoj publici prezentovati projekat, “instalaciju koja govori o savremenoj kulturi straha kojom je prožet neprestani rat protiv terora. Kovačević uvodi ključna moralna pitanja koja se tiču ukidanja ličnih sloboda zarad kolektivne bezbjednosti“.

Izložbu je podržala Američka ambasada u Beogradu.