Život ispod zemlje

Janko Radojević
20. septembar > početak u 19h

Materijal koji će biti predstavljen na izložbi pokušaće da prenese kompleksnost mreže tokijske gradske železnice, njen ambijent i autentičnost korisnika, prostora i sistema koji omogućava da taj “veliki grad” funkcioniše.
Mrežu tokijske gradske železnice čine 882 stanice koje su povezane sa 121 linijom i dnevno prevezu 20 miliona ljudi. Ovaj ektremni broj ukazuje na veličinu grada kao i na vreme koje stanovnici provedu u sistemu javnog prevoza.
Efikasnost japanskog društva pretvorila je stanice i transportne čvorove u mikro centre koji su se razvili do te mere da korisnik na putu od posla do kuće ne mora da napušta mrežu da bi završio svakodnevne privatne obaveze. Pozdemni prolazi postali su prostor u kome se održavaju koncerti, otvaraju knjižare, saloni za lepotu, restorani, barovi, montažne pijace, obućari. Javna funkcija grada sve se više udaljava od nivoa ulice i otvorenog prostora i uvlači u kontrolisani pristup gde je moguće regulisati klimu, osvetljenje, zvuk… Opna ovog fenomena odavno je prerasla površine postojećih tunela te se počela širiti i nad zemljom, ali uvek održavajući direktnu vezu sa saobraćajnim tokovima.
Da li je tokijski slučaj neizbežan primer koji će i ostale metropole pratiti, uzimajući u obzir i klimatske promene i imperativ koji se stavlja, efikasnost i brzinu u savremenom svetu.

Biografija
Janko Radojević je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Nakon sticanja iskustva u renomiranim japanskim arhitektonskim biroima, poput studija Shigeru Bana, magistrirao je na odseku za arhitekturu na Tokijskom univerzitetu. Danas radi kao arhitekta u birou Sadar+Vuga u Ljubljani.