Međunarodni dan mira

21. septembra 2005.

Glavni cilj projekta je skretanje pažnje javnog mnjenja na vanost i ulogu mira u društvu. Ovim projektom, takođe, želimo da promovišemo nenasilje i da podstaknemo građane na aktivno učešće u negovanju ljudskih vrednosti u našem društvu. Dugoročno, cilj je da se veći broj različitih aktera, pojedinaca i institucija, uključi u obeležavanje 21.septembra, Međunarodnog dana mira, tako da sledećih godina preraste u tradicionalnu gradsku i opštu manifestaciju. Humanitarni aspekt projekta podrazumeva prikupljanje novčane pomoći za Dom za nezbrinutu decu “Jovan Jovanović Zmaj” u Beogradu. Cilj je i da provedemo jedan predivan, bezbrižan, nezaboravan dan! Međunarodni dan mira iniciraće prvi Festival zdrave hrane u Beogradu, kada će građani po simboličnim cenama moći da oprobaju asortiman vegetarijanske ishrane i uvere se u fantastine ukuse. Slušaće se etno muzika iz celog sveta, sviraće domaći bendovi, javne ličnosti će upućivati svoje misli o miru, a i sami posetioci će moći pismeno da iznesu svoje misli na temu mira i odgovore na pitanja: šta vas čini mirnim i šta vas uznemirava. Neki odgovori će se javno pročitati tokom proslave, a svi prikupljeni će biti upotrebljeni za Tribinu o miru koja se planira za kraj godine. U Galeriji O3ONE biće predavanje o ulozi pojedinca u stvaranju mira u društvu, koje će odrati instruktorka Fondacije Umeće življenja, a na kraju dana deset istaknutih pojedinca iz različitih oblasti javnog života iz svog ugla /umetnost, sport, humanitarne aktivnosti, obrazovanje, medji, filozofija, politika/ će govoriti o načinima da se doprinese miru u društvu.

Satnica
12h :: Svečano otvaranje u Pionirskom parku i Press konferencija u Galeriji O3ONE
12h – 18h :: Festival zdrave hrane, poruke mira javnih ličnosti,živa muzika i etno-zvuci iz celog sveta u Pionirskom parku
13h :: Promocija projekta NVO Kiosk Fotografske radionice za mlade na jugu Srbije u Galeriji O3ONE
17h :: Predavanje o ulozi pojedinca u procesu izgradnje mira u Galeriji O3ONE.
19h :: Panel na temu : Koji je moj doprinos u izgradnji mira? Govore javne ličnosti iz oblasti filozofije, politike, medija, obrazovanja, umetnosti, sporta. Galerija O3ONE.
20h :: Koktel u Galeriji O3ONE

PRESS RELEASE
organizatori O3ONE, nvo Umece zivljenja pokrovitelji Narodna kancelarija Predsednika Republike Srbije
podrzali Sekretarijat za kulturu Skupstine grada Beograda