…da li je sve jasno?

Marija Simeunović
1 - 6. jun 2006.


…any doubts? /…. da li je sve jasno? je naziv projekta Marije Simeunović iz Beograda, diplomiranog inženjera arhitekture i studentkinje Interdisciplinarnih magistarskih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu, kojim autorka zvanično završava svoje obrazovanje na Grupi za scenski dizajn ovog Univerziteta. Projekat je internacionalnog i istraživačkog karaktera i ispituje problematiku procesa globalizacije u području rada i socijalne psihologije, u novoj investicionoj klimi koju određuje razvoj inostranih ulaganja, ubrzana i intenzivirana cirkulacija kapitala, i ekspanzija telekomunikacionih sistema. Projekat ima format izložbe – instalacije u galerijskom prostoru. Koncept izložbe nastao je u okviru učešća autorke na postdiplomskom interdisciplinarnom programu Transnacionalni prostori – Bauhaus Kolleg VI, pod pokroviteljstvom Fondacije Bauhaus [Desau, Nemačka] i stručnog boravka u Indiji [2004/2005].

Boravak u Indiji bio je obeležen istraživanjem fenomena kol-centara u Kalkuti. Firme sa Zapada, radi smanjenja svojih troškova, sve više izmeštaju svoje kol-centre u Indiju. Vlada Zapadnog Bengala, indijske države u kojoj se nalazi Kalkuta, ulaže velike napore u privlačenje stranih investicija, poštovanje zapadnih standarda, poboljšanje infrastrukture, izgradnju poslovnih objekata. Fenomen izmeštanja [transfera] kol-centara iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Engleske u Indiju predstvljao je polaznu tačku istraživanja u kojem je, pored autorke, učestvovala i međunarodna grupa arhitekata i inženjera iz Italije, Nemačke i Indije [Fabrizia Berlingieri, Axel Grischow, Sumit Diwan, Shashank Miran], čiji će radovi takođe biti prikazani u Galeriji O3ONE u Beogradu, u okviru projekta …any doubts?, a u formi gostujućeg izložbenog programa. Istraživanje je rezultiralo utiskom da je većina zaposlenih u ovim centrima izuzetno zadovoljna svojim poslom jer im daje osećaj pripadanja ekskluzivnom, povlašćenom krugu [velika zarada nudi im velike mogućnosti: često od svojih firmi dobijaju kupone za najskuplje restorane i propusnice za najprestižnije klubove].

:: PRATEĆI PROGRAM
Projekat …any doubts? je scenska instalacija koja, koristeci različite formate i pristupe, uspeva da detektuje i vizualizuje (ne)vidljive uticaje inostranih finansijskih ulaganja u industriju kol-centara u specifičnom prostornom i društvenom kontekstu Kolkate. Danas bismo isti fenomen mogli detektovati i u lokalnom kontekstu Beograda i Srbije. Prateći program izložbe …any doubts? odvijaće se stoga u formi konferencije i razgovora na temu outsourscing strategija, inostranih ulaganja i nove poslovne organizacije, kao i posledica ovih postupaka na lokalni kulturni i poslovni identitet. U pratećem programu izložbe planirano je učešće lokalnih eksperata iz oblasti telekomunikacija, interneta, informativnih baza podataka, ekonomije, biznisa i kulture.

Marija SIMEUNOVIĆ
…any doubts? / …da li je sve jasno?
izložba :: prezentacija :: konferencija :: publikacija
1-3. jun 2006. >> otvaranje u 20h