MOJ VIRTUELNI SVET

24 – 30. decembar 2007. // otvaranje u 19h


Očigledno је da živimo u vremenu kojim upravljaju mašine koje istinski mogu razumeti samo druge mašine. One su svuda oko nas. Ne možemo im pobeći, a ne možemo ni živeti bez njih. U svakoj životnoj situaciji nailazimo na mašinu koja nešto meri, nadzire, kontroliše, automatizira, prenosi informacije, itd. Vilijam LinIzložba Moj virtuelni svet rezultat je kreativnog rada nastavnika, učitelja defektologa i učenika osnovne škole Dr Dragan Hercog. Izložena su dva video rada koja prikazuju pozorišne predstave Snovi u parku kod drveta i Lisica i gavran, muzičko-poetsko stvaralaštvo učenika, fotografije, kompjuterske grafike i likovni radovi realizovani u ostalim granama savremene likovne i primenjene umetnosti.
Tokom rada na zadatku Moj virtuelni svet insistiralo se na ličnom iskustvu dece, njihovim asocijacijama, potrebama i reakcijama u odnosu na svet savremene tehnologije. Došlo se do zaključka da nove generacije naraštaja veoma uspešno prožimaju svoju slobodu korišćenja savremene tehnologije sa svojim idejama. Dečiji pogled na pitanje dizajna kompjuterskog miša, ikonice Moji dokumenti, kompjuterskog virusa ili dizajna desktopa pruža nam uvid na slobodu stremljenja i istraživanja svakog učenika ponaosob koja funkcionišu poput povećala koje razotkriva osobenosti nekog čudnog sveta. Njihov interes za simbiozu umetnosti i tehnologije postoji, a kvalitet i raznolikost postavljenih radova dokaz su spremnosti i potrebe za istraživanjem mogućnosti koje pruža svet kompjutera.

Daliborka Pešić
Profesor likovne kulture u školi

Osnovnu školu za decu sa specijalnim zdravstvenim problemima osnovala je Skupština grada Beograda 1. septembra 1969. godine. Škola tada preuzima rukovođenje svim odeljenjima koja su postojala u beogradskim bolnicama, a za decu sa težim telesnim smetnjama organizuje se nastava u njihovim domovima. Od 1971. godine škola nosi ime Dr Dragan Hecog, po lekaru koji je na poziv Međunarodnog crvenog krsta otišao u Afriku da pomaže ranjenima, a posebno deci, gde je poginuo 1968. godine.
U realizaciji izložbe Moj virtuelni svet učestvovali su: nastavnici likovne kulture Snežana Ilić, Tatjana Rajić, Daliborka Pešić i direktor škole Zoran Aleksić.

IZLOŽBA:  MOJ VIRTUELNI SVET
Realizacija: učenici osnovne škole Dr Dragan Hecog
24 – 30. decembar 2007.
Otvaranjе: ponedeljak, 24. decembar u 19 časova