Transfers

Yaniv Waissa
7 – 15. jul 2008. > otvaranje u 19h

transfer016.jpg
Izraelski fotograf Janiv Vaisa (Yaniv Waissa) prikazaće svoj rad beogradskoj publici. U eri digitalizacije fotografije, umetnik se vraća u prošlost prema tradicionalnoj fotografiji. Koristeći tehniku Polaroid Transfera Janiv stvara novu sliku, koja nema jasnu vezu sa stvarnošću u kojoj je nastala, kao ni sa vremenom, a ni sa mestom na kojem je nastala. U svom radu, umetnik se približava ljudskoj vrsti koja je upoznala i previše patnje, a pri tom ne misli samo na istoriju Izraela i Jevreja.

Krećem na put u nepoznato, ka ličnom i kolektivnom iskustvu – telom i duhom. U potrazi sam za onim trenutkom, kada pejzaži izgube na familijarnosti i postanu potpuno nepoznati predeli. U tom trenutku imam slobodu da istražujem nekada poznat predeo, kao da ga vidim prvi put.

Yaniv Waissa (1978) je fotograf koji živi i radi u Jerusalimu. Diplomirao na odseku za fotografiju i digitalne medije na Hadassah Univerzitetu u Jerusalimu. U svom radu, on istražuje teme kao što su obsesija, fantazija i sećanje. Radi i kao kustos na internacionalnim izložbama umetnika koji se bave polaroid tehnikom.