New collection of whichever

Dragan Đorđević
8 – 13. septembar 2008. > otvaranje u 19h

dragan-djordjevic.jpg
U O3one-u će od 8 – 13. septembra biti održana izložba autora Dragana Đorđevića pod nazivom New collection of whichever. Postavka će sadržati skulpture i video radove. O svojoj izložbi autor kaže: “Pored ostalih egzistencijalističkih praksi zagledanosti, ustanovio sam i praksu davanja naziva svojim izložbama pre nego su dela, koja će biti izložena, nastala.Prethodna izložba se zvala: “Whatever1”, a ona pre nje “Whatever”, a zaliha mogućih nazva bila bi “Whichever” i “Whoever”, odnosno “The best of whatever”, ili “Old collection of whoever”.

Ako prihvatimo da egzistencija prethodi esenciji, ili, u Sartrovom primeru: rukotvorac je nadahnut nekim pojmom ili odlučio da stvori izvesni objekat imajući u vidu svoje sposobnosti, iskustvo i eventualnu svrsishodnost objekta. To znači da je objekat iz pojma, uz manje ili više doslednu realizaciju pretvoren u objekat. Ipak, ako je objekat nastao bez prethodnog imenovanja, odnosno ako on nije postojao u ideji rukotvorca već je igrom nedefinisanih namera objekat proizveden, onda je objektu prepušteno da svojim postojanjem sebe definiše.

Nazivi koje dodeljujemo takvim objektima zapravo su puko obrazlaganje koje retko kada dotiče sam objekat kome je dodeljen. Njegovo prelaženje iz objekta u pojam počinje njegovim nastankom, a završava se u trenutku konačnog pojma ili gubitkom potrebe da se nastavi sa njegovim konstituisanjem u pojmu.

Ovo posezanje za Sartrom i priča o gubitku veze izmedu pojmova i objekata imalo je za cilj da se povuče paralela između zagledanosti u koru drveta i zagledanosti u tv prijemnik, akcionog slikarstva i rafova u japanskoj radnji za prodaju igračaka. Izvestan je novi ciklus uspostavljanja  konzistencije pojmova.

U prelaznom periodu koji trenutno živimo dominira veština obrazlaganja i verbalizacija, najčešće upotrebljena ka trenutnoj svrsishodnosti, zato izostaju konačni pojmovi ili makar pojmovi čija se upotrebljivost ne meri minutima. Stoga zaliha eventualnih novih naslova uliva spokojnost kod autora.

Izložba se sastoji od skulptura koje podsećaju na zmajeve, kolibrije ili neke životinje sa dalekog istoka: pokemone i doraemone. Projekcije koje prate izložene skulpture su animirana kretanja formi likvida i prepoznatljivih oblika”.

Dragan Đorđević