DIS-PATCH VAM PREDSTAVLJA:OUTSIDE / IN + TALKIN’ ANALOGUE

18. & 19. oktobar 2008.


DIS-PATCH FESTIVAL VAM PREDSTAVLJA
mix2.jpg
Subota, 18. oktobar, početak u 15h

  • DISPATCHES FROM THE ART OF TODAY
  • ERIC MATTSON, Kanada
  • XAVIER VAN WERSCH, Holandija

Nedelja, 19. oktobar, početak u 17h

  • SCHNEIDER’S BUERO, Nemačka

U nastavku teksta možete pročitati više informacija o prezentacijama i predavačima

todays-art.jpg
DISPATCHES FROM THE ART OF TODAY
Koprodukcija festivala Dis-patch i TodaysArt
Subota / 18. oktobar / O3one

Dis-patch festival je već više od dve godine aktivno učestvuje u razvoju jedne evropske i druge globalne mrežne inicijative – European Cities of Advanced Sound (ECAS/ICAS) – koje okupljaju više od 20 srodnih festivala i produkcija iz Evrope, Severne i Južne Amerike. Jedan od opipljivih rezultata je razmena programa između festivala Dis-patch i TodaysArt iz Haga. Ove godine ćemo predstaviti nekoliko uzbudljivih holandskih projekata u Beogradu, dok će predstavnici našeg festivala i domaće scene nastupiti na TodaysArt festivalu u septembru. Ove godine predstaviće se Wo0, Piece of Shh…, DJ Moodswinger and video artist Nenad Popov.

TodaysArt 2008 tokom dva dana predstavlja više od 200 umetnika na preko 25 lokacija širom grada, sa jakim akcentom na urbanim intervencijama. Upravo ćemo ovaj aspekt, između ostalih, pokušati da dočaramo u beogradskom gradskom tkivu. Političke relacije između Holandije i Srbije već duže vreme su, a najviše upravo u ovom trenutku, pod velikim tenzijama. Sled zbivanja u okviru Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i uslovljavanje evropskih integracija sa svojim jakim političkim implikacijama u tome imaju presudnu ulogu. Umetničke relacije spontano nastaju nasuprot i uprkos medijski indukovanoj distanci između dva grada, sopstvenim kanalima i bez mešanja dominantnog dnevno-političkog konteksta.

Predstavljanje TodaysArt festivala nudi uzbudljiv presek elektronske muzike, sound arta i interaktvne arhitekture. Veče u kome učestvuju tri holandska a/v projekta nazvano je “Cinematics”: Telcosystems, Optical Machines i Feedback Society. Xavier van Wersch će voditi dve sesije Sonic Wargame, dok će 2562 doneti svoj kontinentalni dubstep flow tokom “Bass F(r)iction” žurke. Na kraju, moćni LUST kolektiv će pripremiti naručenu sight-specific instalaciju tokom dela trajanja fesitivala, što će biti prva intervencija ovog tipa u gradskom pejzažu Beograda. Ovaj specijal predstavlja manje poznato lice grada Haga u Srbiji, kao širokog podijuma zakreativne saradnje i dom hiperaktivne umetničke scene.

WWW.TODAYSART.NL

Projekat su podržali Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu, Grad Hag i Mondriaan Fondacija.
oral.jpg
ERIC MATTSON, Kanada
Subota / 18. oktobar / O3one

Eric Mattson je nezavisni audio kustos (elektronska muzika, novi mediji) i direktor izdavačke kuće Oral. Oral je jedna od najzanimljivijih kanadskih etiketa koje izdaju elektronsku muziku, posvećen izdanjima koja karakterišu “istraživanja zvuka”. Kroz Oral katalog prolazili su muzičari kao što su: Akufen, Felix Kubin, Martin Tetrault, Thomas Brinkmann, Markus Nikolai, Angel & Hildur Gudnadottir, Kaffe Matthews, CM Von Hausswolff… Kao kustos, Eric je tokom prošlih čitavih 25 godina radio na projektima u kategorijama kao što su interaktivni mediji (J.A. de Seve istraživački centar, odeljak za komunikacije, UQAM), video (kolektiv nezavisnih produceneta Neurom-X), muzika (Media Lounge na FCMMu, i MUTEK festivalu), kompjuterska grafika (Neurom-X), pozorište (the Bridge Bridge), kao i produkciji i izdavaštvu (interaktivne instalacije, CD-ROMovi, internet sajtovi i u poslednje vreme DVD-ovi).

Organizacijom koncerata se bavi od 2001, kako u Quebecu tako i inostranstvu (VOLT-AA, Transistors and Othe Circuits, Tilt, Epoxy), a sarađuje i na festivalima kao što su IDEAL (Francuska), Garage, Club Transmediale, Transmediae i Tesla (Nemačka). Sledeći korak u približavanju zvuka i interdisciplinarnih umetnosti je asocijacija Minute (zajedno sa Nicole Gingras i Suzanne St-Denis), koja se osim izdavanja bavi i organizacijom događaja kao što su Ectoplasmes 5×2, Le Passe-Muraille (učestvuju Angel i Oren Ambarchi između ostalih) a za predstojeće izdanje festivala Club Transmediale priprema program pod imenom Frictions (Minibloc, Martin Tetrault, Artficiel, Michel Langevin, Stefan Nemeth & Steven Hess, Mika Vainio sa 10 bubnjara…).

www.oral.qc.ca ; ww.myspace.com/oralrecords

xavier-van-wersch.jpg
XAVIER VAN WERSCH, Holandija
Subota / 18. oktobar / O3ONE

Xavier Van Wersch je od malih nogu poželeo da se bavi muzikom, ali mu je ideja o neophodnim vežbama ponavljanja skala bila suviše mrska da bi studirao muziku. Pa ipak je nakon studija filozofije i umetnosti, ljubav prema muzici odnela pobedu i odvela ga do uticajnog Instituta za sonologiju u Hagu – gde nije morao da vežba skale, već koncentriše na tehničke aspekte elektronske muzike.

Često koristi stara, ogoljena elektronska kola izvađena iz muzičkih instrumenata, i kontaktom svog tela daje im novi zvučni život. Njegovi nastupi uživo poseduju i visok nivo teatralnosti, u kojoj su muzika, kostim i svetlo režirani tako da konstantno iznenađuju. Studije filozofije ostavile su dubok trag na njegovo razmišljanje o muzičkom svetu danas: “Što više tehnologija napreduje, to manje mi možemo bez nje. Mašine bi trebalo da rade ono što im mi kažemo, i zato su često tako dosadne. Stoga je prihvatanje i očekivanje nepredvidljivosti evolutivna strategija koja je bliska načinu funkcionisanja prirode, i to je ono što ja želim da izrazim kao umetnik.”

Kroz njegov nastup provejavaju elektronika golih kola, tehno ritam ali i heavy metal atmosfera.I Xavier je jedan od onih muzičara kojima albumi nisu potrebni – kao diskografski autsajder, zahvaljujući svom nastupu izašao je kao jedna od najvećih zvezda ovogodišnjeg festivala Club Transmediale. Za razliku od svog solo nastupa, njegov projekat Sonic Wargame je sistem u kome su kontrole potpuno definisane parametrima. Zamišljen kao zvučni play-off, to je muzička igra u kojoj se muzičari i njihovi “navigatori” kao gladijatori bore za prevlast u konačnom miksu.Posle studija u Holandiji i života u Belgiji, Xavier danas predaje na Novus školi umetnosti u Budimpešti.

*Gostovanje su podržali Ambasada Kraljevine Holandije i Grad Hag.

www.xaflab.tk

ken.jpg

SCHNEIDER’S BUERO, Berlin, Nemačka
Nedelja / 19. oktobar / 17h / O3one

Biro Andreasa Schneidera je jedinstvena prodavnica muzičke opreme u Berlinu. Sa akcentom na analognim proizvodima koje prave uglavnom manji proizvođači, SB je most između onih koji stvaraju alat elektronskog zvuka i onih koji taj alat koriste da bi stvorili muziku. Sa jedne strane Dopefer, Vermona i MFB, a sa druge Richie Hawtin, Ricardo Villalobos i Trent Reznor. Prvi proizvode instrumente, drugi ih kupuju, a između njih stoji Andreas Schneider.

Pre otvaranja prodavnice bio je član nemačkog ska benda, menadžer hip-hop grupama, lovac na talente pri Viva TV kanalu, da bi se nakon susreta sa problemima u distribuciji svojih proizvoda koje je imao njegov prijatelj sa firmom Jomox, potpuno posvetio distribuciji opreme koja nema tako dobre kanale kao što ih imaju Korg, Roland, Yamaha i njima slični. Da bi distribuciju dodatno osigurao, seli iz Bremena u Berlin i otvara prodavnicu u kojoj se sve ponuđeno (hardverski sekvenceri, analogni sintisajzeri, modularni sistemi, ritam mašine…) može probati na licu mesta.

Kako bi atmosferu podigao na viši nivo od većine hladnih, neuslužnih prodavnica muzičke opreme u kojima je greh pitati kako nešto radi, Andreas odlučuje da on sam demonstrira vrline pojedinih instrumenata. Usled ekskluzivnosti ponuđenog, ali i zbog geo-strateškog uticaja Berlin ima na elektronsku muziku, prodavnica postaje pravi kult među muzičarima, a usled toga i odskočna daska malim proizvođačima. Neki od njih operišu kao porodične manufakture i sve svoje vreme ulažu u proizvodnju, pa im prodavnice kao što je Schneiderova olakšavaju marketing i distribuciju.

Prodavnica funkcioniše i kao mali muzej u kome se savremena oprema sluša, ali i dodiruje, a Andreas tvrdi da postoje prodavnice slične njegovoj – po jedna u SAD i Japanu. Turistima, klaberima, blogerima i ostalim muzičkim geekovima, zgrada u kojoj se nalazi Schneiders Buero poznata je i po klubu Weekend, koji se nalazi na desetom spratu, a dešava se i da neki deo opreme pravo iz prodavnice završi – na dancefloru. Ulaskom u prodavnicu dočekaće vas zvuk teremina, uz Schneiderov moto “Analog is better!”.

Od 2001. godine, Schneider predstavlja svoj veliki štand na čuvenom muzičkom sajmu u Frankfurtu, kako bi skepticima objasnio prednosti i specifičnosti analognih pomagala. Nazvan “Superbooth”, štand je postao meka za ljubitelje sintisajzer iz celog sveta. Kada je prvi put postavljen, Bob Moog je i lično učestvovao i posvetio Schneiderovoj prezentaciji posebnu pažnju. SB je počasni gost ovogodišnjeg festivala – pored samog vizuelnog identiteta koji je inspirisan analognim nasleđem, na festivalu će se održati svetska premijera dokumentarnog filma Totally Wired rediteljke Niamh Ahern, uz predavanje i prezentaciju Andreasa Schneidera i specijalnu posetu legendarnom elektronskom studiju Radio Beograda.

www.schneidersbuero.de

“Every synthgeek should definetely visit Schneider’s Büro in Berlin” SYNTHSTUFF