Monografija Zenit 1921-1926

11. novembar 2008. > početak u 19h

zenit1.jpg
AICA – Međunarodno udruženje likovnih kritičara – Sekcija Srbije poziva Vas na razgovor povodom objavljivanja monografije Zenit 1921-1926 autorki Vidosave Golubović i Irine Subotić i fototipskog izdanja svih brojeva jugoslovenskog avangardnog časopisa Zenit. Učesnici razgovora: Radonja Leposavić, Nebojša Milenković i Stevan Vuković

Moderator: Zoran Erić

—————————

AICA Srbija u novoj programskoj koncepciji pokreće seriju razgovora o ulozi likovnih kritičara i istoričara umetnosti u uočavanju, artikulaciji i kritičkoj interpretaciji  lokalno iniciranih umetničkih pojava koje su u svom vremenu aktivno korespondirale sa globalnim tokovima u umetnosti. Kapitalna studija o časopisu Zenit autorki Vidosave Golubović i Irine Subotić neposredan je povod za prvi razgovor, koji u fokus stavlja časopis Zenit kao prekretnu umetničku pojavu u svojoj istorijskoj epohi, njegovu kasniju istorizaciju i institucionalnu recepciju u Srbiji.

—————————

Avangardni umetnik Ljubomir Micić pokrenuo je časopis Zenit februara 1921. u Zagrebu. Nakon tri godine, redakcija Zenita je premeštena u Beograd, gde nastavlja sa radom sve do decembra 1926, kada je objavljen poslednji, 43. i zabranjeni broj ovog časopisa. Zenit je kao i svi avangardni časopisi toga doba osporavao «zatečene strukture nacionalnih kultura i njihovih mitova», zalažući se za nove forme i novu umetnost, pa samim tim i za novi tip evropejstva, kakvo je Micić video u međunarodnom krugu evropske avangarde.

—————————

Monografija ZENIT 1921–1926 obuhvata studije o književnoj i vizuelnoj kulturi Zenita, kompletan letopis časopisa, biografije svih saradnika, bibliografiju, popis literature o Zenitu i zenitizmu, kao i dragocenu vebografiju. Knjiga je štampana u punom koloru na 530 strana i opremljena je ilustracijama iz časopisa, kao i fotografijama aktera tog doba. Neke od fotografija objavljene su prvi put.

Fototipsko izdanje i monografija smešteni su u posebno izrađenoj kutiji na kojoj je odštampana stilizovana fotografija Ljubomira Micića i Boška Tokina iz 1921, godine pokretanja časopisa Zenit.

Izdavači fototipskog izdanja i monografije: Narodna biblioteka Srbije, Institut za književnost i umetnost (Beograd) i SKD Prosvjeta (Zagreb)

Kreativni direktor dizajna: Jovan Čekić (KoanStudio)