ACT Responsible

Izložba koja te menja iznutra
25 - 29. novembar 2008. > otvaranje u 19h

time-is-running-out.jpg
Kompanija Carlsberg Srbija i Srpski ogranak Međunarodne asocijacije oglašivača predstavljaju izbor radova asocijacije ACT (Advertising Community Together – Zajednica oglašivača zajedno) Responsible. ACT Responsible – izložba koja te menja iznutra. Izložba prikazuje najbolje i najsvežije radove iz oblasti društvenog i ekološkog oglašavanja širom sveta i dočarava kako profesionalci u advertajzingu koriste svoj osnovni talenat – kreativnost – da bi igrali važnu ulogu u rešavanju najvažnijih svetskih problema. Zahvaljujući Carlsbergu Srbija, generalnom pokrovitelju ovog događaja, izložba će biti otvorena za ljude iz struke i publiku od 25. do 29. novembra u O3ONE-u, Andrićev venac 12. Advertajzing radovi koji će biti izloženi, a većinu javnost još nije videla, pravljeni su za nevladin sektor i javne institucije, kao i kompanije posvećene društveno odgovornom poslovanju. Ovi radovi podsećaju profesionalce i opštu javnost na složenost i brojna pitanja održivog razvoja, dostupni su svima i predstavljaju dobar početak za delovanje i usvajanje ponašanja u vezi sa budućim generacijama. U vreme kada ’’zelene reklamne kampanje’’ širom sveta privlače pažnju, ali i izazivaju sumnju, sudeći po najnovijim istraživanjima, važno je istaći ono što je Al Gor rekao pre godinu dana: ’’Reklamna industrija bi mogla da igra važnu ulogu u podsticanju kompanija i potrošača da promene svoje stavove i uspore proces globalnog otopljavanja’’. Reklamna industrija brže od većine drugih reaguje i prati promene ukusa i raspoloženja potrošača.

’’Komunikacija ima veliku moć podizanja svesti i na nama je da tu prednost iskoristimo na odgovoran način. Odgovorna komunikacija omogućava nevladinom sektoru i kompanijama, društvenim partnerima i političarima, potrošačima i proizvođačima da izraze i promovišu vrednosti koje svi mi delimo. U tom smislu, misija asocijacije ACT Responsible je da neprekidno prikuplja najbolje najnovije primere društveno odgovornog oglašavanja. ACT Responsible pomaže da se međusobno deli rad, podstiče učenje, utvrđuju razlike i razmenjuje najuspešnija praksa’’, kaže Herve de Clerck, osnivač ACT Responible.

’’Sektor komunikacije ima odgovornost da se angažuje, zajedno sa zajednicima u kojima deluje, kako bi pomogao u obezbeđivanju održive budućnosti za našu decu’’, kaže Indra Abidin, predsedavajuća i predsednica Međunarodne asocijacije oglašivača.

Primeri kampanja sa izložbe…
Contrapunto (Španija) za Svetski fond za očuvanje prirode
’’Do 2050. godine, neodgovorni ribolov će unišiti 90 posto vodenih vrsta.’’

TBWA/Pariz za Amnesty International
’’300,000 dece-ratnika sanjaju o tome da budu samo deca.’’

O ACT Responsible

ACT Responsible je neprofitna inicijativa koju su 2001. godine pokrenuli zaposleni sajta adforum.com. Njen cilj je da podstiče, promoviše i inspiriše odgovornu komunikaciju o održivosti, ravnopravnom razvoju i društvenoj odgovornosti. ACT Responsible spaja lidere u ovom sektoru koji žele da dele svoju posvećenost odgovornosti i podstiče razmenu uspešne prakse.

Act Responsible pokazuje kako profesionalci u oblasti advertajzinga sa svih kontinenata koriste svoj osnovni talenat – kreativnost – da bi igrali važnu ulogu u rešavanju najvažnijih svetskih problema.

Svetska turneja ACT-a: Svake godine, izložba putuje po celom svetu i bila je na Kanskom festivalu, Nedeljama reklama u Njujorku, Parizu, Atini, Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, kongresima Međunarodne asocijacije oglašivača u Pekingu, Dubaiju, Amanu, Bukureštu, Beču, i raznim događajima u Sijetlu, Londonu, Milanu, Valensiji, Briselu, Portorožu, Varšavi, Seulu, Santjagu de Čile, Porto Alegreu, Bukureštu, Beču, Amanu, Kuvajtu, Karačiju, Sao Paolu.

’’Minut odgovornosti’’ na Euronewsu: TV emisija koja prikazuje primere najuspešnije prakse za pravljenje kampanja za nevladin sektor. Emisiju pod nazivom ’’Minut odgovornosti’’ sponzoriše Međunarodna asocijacija oglašivača i emituje se na Euronewsu.

Srpski ogranak Međunarodne asocijacije oglašivača se zahvaljuje kompaniji Carlsbergu Srbija na podršci za ovaj događaj.

logos.jpg