Mi smo ta ekipa

21 – 26. avgust 2006.


Pred Evropsko prvenstvo u vaterpolu, koje će se održati od 1. do 10. septembra u Beogradu, Muzej sporta u saradnji sa Vaterpolo Savezom SCG priređuje izložbu “Mi smo ta ekipa” . U okviru izložbe biće predstavljen istorijat vaterpola u Srbiji, kao najtrofejnijeg sporta na našim prostorima. Postavka obuhvata fotografije, eksponate, filmove vezane za najznačajnije uspehe, arhivsku građu i dokumentaciju, lopte, itd.Autor izlozbe: Marija Stojic
Organizator izlozbe: Snezana Milojkovic
Koordinator izlozbe: Doc. dr Darko Mitrovic
Organizacija: Muzej sporta (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja – Beograd)Muzej sporta Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja čuva preko 70 000 vrednih eksponata. Preko najstarijeg eksponata – koštane klizaljke iz neolita, mačevalačke opreme iz 18. veka, ulja na platnu „Prvo srpsko društvo za gimnastiku i borenje“- Steve Todorovića iz 1857. godine, pehara, medalja, legata naših najistaknutijih sportskih radnika i drugih predmeta, smatra se da je u ovom muzeju sačuvano blago neprocenjive vrednosti.

Muzejska zbirka počela je da se formira još 1947. godine, a od 1979. pretvorena je u Muzej i smeštena u podrumske prostorije Fakulteta. Muzej je uglavnom korišćen u svrhu nastave, a nažalost zbog poplave koja je uništila prostorije nekoliko godina nije u funkciji.

Prošle, 2005. godine, Muzej je ponovo počeo sa radom i zahvaljujući Narodnom muzeju iz Beograda ušao u muzejski informacioni sistem Srbije. Izložbe Muzeja sporta su samo uvod u kampanju „Obnova Muzeja sporta“, čiji je cilj dobijanje adekvatnog prostora za Muzej, kao i uključivanje poznatih sportista u rad muzeja.

Pokrenuta je inicijativa u Vladi Srbije da se dobije adekvatan prostor za Muzej sporta u kojem bi se pored stalne i povremenih postavki održavale i Olimpijske akademije, naučni skupovi, seminari, projekcije filmova sa sportskom tematikom, konferencije za štampu. U okviru jednog takvog muzeja svoje mesto bi našli i drugi sadržaji vezani za istoriju, umetnost i sport.

Naredne 2007. godine Muzej sporta slavi dva velika jubileja – 60 godina od osnivanja Muzeja, kao i 150 godina od osnivanja Prvog srpskog društva za gimnastiku i borenje. Nadamo se da ćemo ih proslaviti u dobijenom prostoru.

Muzej ima u planu praćenje svih značajnijih sportskih manifestacija u zemlji i svetu, kao i obeležavanje godišnjica sportskih društava i udruženja. Muzej sporta kroz jedinstven spoj umetničkih i sportskih vrednosti pruža poseban doprinos i značaj u istoriji sporta na ovim prostorima. Sport i umetnost su oblasti društvenog života u kojima je naša nacija dostigla najviše domete.

Prvi projekat novog Muzeja sporta bila je izložba „110 godina fudbala u Srbiji“, koja je bila otvorena u Skupštini grada Beograda od 27 – 31. maja 2006. godine. U saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije organizovana je svečana akademija, promocija knjige i izložba koju je otvorio gospodin Slobodan Vuksanović ministar prosvete i sporta. Otvaranju su prisustvovali i svi fudbalski funkcioneri, kao i cela reprezentacija.

Ova postavka je bila uvrštena i u sadržaj programa koji je predstavljao našu zemlju u Nemačkoj za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu. Muzej sporta iz Beograda je u Etnografskom muzeju u Hamburgu prikazao film vezan za izložbu u Beogradu, a u Bilerbeku, gradu domaćinu naše reprezentacije, postavka je bila otvorena od 9 – 18. juna ove godine.

:: MI SMO TA EKIPA :: izložba
MUZEJ SPORTA / Beograd
:: 21 – 26. avgust 2006.

vaterpolo