Godišnje nagrade za arhitekturu i Arhitektonski i urbanistički konkursi u Srbiji za period: maj 2010. – maj 2011.

5 - 15 maj 2011.

1

Izložba je posvećena nagrađenim radovima u domenu arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva u Srbiji tokom perioda  između dve BINA manifestacije. Posetiocima je pružena prilika da u okvirima  izložbe sagledaju najznačanija arhitektonska dela kroz dodeljene godišnje nagrade i nagrađena konkursna rešenja. Izložbu čine dve celine: Godišnje nagrade za arhitekturu u Srbiji  i Arhitektonski i urbanistički konkursi u organizaciji Društva arhitekata Beograda.

Godišnje nagrade za arhitekturu u Srbiji su: nagrada Društva arhitekata Beograda za arhitektonski događaj godine, nagrada Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS, nagrada Inženjerske komore Srbije za izuzetno dostignuće u struci, nagrada Ranko Radović, velika nagrada arhitekture Saveza arhitekata Srbije za životno delo, godišnja nagrada za arhitekturu Saveza arhitekata Srbije, nagrada za arhitekturu kompanije Novosti, Grand Prix Salona arhitekture i nagrada grada Beograda za arhitekturu i urbanizam.

U procesu dobijanja najboljih rešenja za razne konceptualne probleme  koji se tiču ljudskog okruzenja najbolje se pokazuje nadmetanje arhitekata na polju ideja.  Izložba  “Arhitektonski i urbanisticki konkursi” prikazuje radove nagrađene  na arhitektonsko – urbanističkim konkursima. Ovom izložbom,  već  godinama unazad , na BINA-i  se  afirmiše dragocena institucija konkursa i ukazuje na neophodnost negovanja konkursne tradicije, koja je sama po sebi , najbrži i najjasniji način za unapređenje arhitektonskog i urbanističkog okruženja.

Nagrađeni radovi su se ticali sledećih objekata: pijace Senjak, Narodni muzej, Centar za promociju nauke i kompleksa od pet vrtića. Nagrađen je i idejni koncept predstavljanja Republike Srbije na 12. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji.