Subjective

Lana Vasiljević
1 - 12. novembar 2006.


Uobicajeni znaci koje vidjamo u javnom prostoru nam govore gde da idemo, sta da radimo ili kako da prepoznamo odredjen proizvod. Nasuprot tome, koristeci samo delimicno jezik advertajzinga krecem ka novoj dimenziju u kojoj ne postoje nikakve eksplicitne poruke i koja nema agresiju preporuke. Postoji samo subjektivno prepoznavanje u odredjenim okolnostima u kome su nastali novi znaci koji govore o identitetu, zelji, socijalnom okruzenju, odsustvu… Oni nemaju pretenziju da daju definitivan model ponasanja ili vidjenja realnosti posto subjektivno ne egzistira van nase percepcije.Nastavljajuci rad na projektu Signposts, zapocet u Becu 2002g. proucavam neposrednu vezu izmedju slike i reci, pokusavajuci da pronadjem „idealnu“ kombinaciju koja jedna drugu objasnjava i identifikuje.Radovi su realizovani u formi kruznih lajt boksova unutar kojih su fotografije ljudi, mesta, predmeta, dogadjaja, situacija. Slike su povezane recima koje ih na poseban nacin tumace. Posmatrac isto kao i autor je merilo svega prikazanog. Posto ne postoje univerzalne istine te je svaka projekcija subjektivna tako i ne postoji tacna formula po kojoj se slika i rec prepoznaju. Postoji atmosfera/ ambijent koji se u spontanom stvaralckom procesu pojavljuje i daje objektu punocu i potencijal drugacijeg citanja.

Neki od tih objekata izgledaju kao – trenutak, zaustavljena sekunda koja ima status fetisa; biranje i zatvaranje stvarnosti koja moze da izmeni svoje znacenje. Koristim fotografiju koja nastoji da najrealnije opise individualnost objekta. Paradoks je u tome sto smisao za individualnost ne moze da se fotografise. Zato koristim tekst, kao „podrsku“ vizuelnoj informaciji, i ovaj proces trenutne komunikacije je paralelan sa savremenim reklamiranjem.

Do koje mere su stvari relativne i do koje mere apstraktno subjektivno za posmatraca postaje objektivno?

Radovi:

ABSENCE / BACKUP / DAYDREAM / FLUX / LOCAL COLOR / LOOKALIKE / MADNESS NEGDEDRUGDE / TIMING / TRAVELOGUE / VOLIMNEVOLIM.

Lana Vasiljevic je rodjena 1973. u Beogradu.

Studirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo i diplomirala 1996 godine. Dve godine kasnije magistrirala na istom Fakultetu (mentor-profesor Mrdjan Bajic). Izlagala na vise od 20 grupnih izlozbi u zemllji i inostranstvu (Belgrade, NY, Vienna, Paris, The Hague etc.) Imala sest samostalnih izlozbi ( Signposts, Remont Gallery, Belgrade; Pillow book, Tuin Gallery, The Hague; As serious as…/ Tribeca, New York; Diversion2, Arnaud Lefebvre Gallery, Paris etc.)

Njeni projekti i izlaganja obelezeni su studijskim i privatnim putovanjima. Cetiri najznacajnija su:

* Pariz – Arnaud Lefebvre Gallery 1998/1999
* New York – ArtsLink Residency program, CEC International Partners, 1999/2000
* Tokyo – 2001
* Bec – KulturKontakt, Austria Residency program, 2002

Dobitnik Oktobarske nagrade “38 Oktobarski salon”, 1997 i GRIFON priznanja za vizuelni identitet, 2006. Clan ULUSA I PULCHRI Art Association (Holland).

Samostalna izložba Lane Vasiljević

Subjektivno / Subjective
(1-12 novembra, O3ONE)

Izložba je otvorena od 1-12. Novembra 2006
Svečano otvaranje 4. Novembra 2006 u 20h