Kampanja za ukidanje vize

12. decembar 2006.

U utorak 12. decembra u 19 sati u O3ONEu biće predstavljena internet prezentacija Kampanje za ukidanje viza koju već nekoliko godina vodi Građanski pakt za Jugoistočnu Evropu. Građanski pakte je nevladina organizacija iz Novog Sada koja podžava istoimenu mrežu više od sto nevladinih organizacija i opština iz svih zemlja regiona.

Krajem prošle godine Građanski pakt je objavio knjigu “Najbolje priče iz reda za vize” u kojoj je objavljeno 20 najboljih priča odabranih na konkursu na kom su mogli da učestvuju mladi iz Srbije, Crne Gore, Bih, Makedonije i Albanije. Knjiga je prošlog marta predstavljena i u Evropskom parlamentu. Proletos je Građanski pakt vodio akciju “Ne 60 evra!” protiv poskupljenja šengenske vize za građane Zapadnog Balkana. U julu, na festivalu EXIT 06, Građanski pakt je održao tribinu “Mitovi i legende o šengenskoj beloj listi – Kada ćemo putovati kao sav normalan svet” u kojoj je učestvovao i evropski komesar za proširenje Oli Ren.

O problemu viza, internet prezentaciji Kampanje i novim akcijama u Kampanji govoriće Hedvig Morvai-Horvat, direktorica Građanskog pakta i Rajko Božić, koordinator Kampanje za ukidanje viza.

Posetioci će biti u prilici i da odigraju viznu igricu napravljenu specijalno za Kampanju i makar simbolično osvoje “taj mračni predmet želja” zvani šengenska viza. Promocija će završiti bezalkoholnim koktelom uz muziku koju će birati DJ Dovlaman.

Evropska komisija upravo je započela pregovore o viznim olakšicama sa zemljama Zapadnog Balkana. Iako su ovi pregovori veoma značajni, olakšice koje će oni doneti odnosiće se na mali procenat građana. Praksa pokazuje da od podnosioca zahteva za vize može biti draženo više od 20 različitih dokumenata. Troškovi vize, dobijanja dokumenata i prevoda mogu da dostignu i visinu prosečne plate u zemljama Zapadnog Balkana. Ne računajući dane izgubljene u redu za vizu. Vizni režim je posebno težak za mlade koji najčešće nemaju potvrdu o posedovanju nekretnina ili redovnim prihodima. Većina mladih iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Albanije nikada nije bila van granica svoje zemlje. Onima od kojih se očekuje da izgrade novi i bolji Balkan naprosto nije omogućeno da vide društva koja funkcionišu.

:: Kampanja za ukidanje vize
:: 12. decembar 2006. u 19h