Adrenalin – Design and Ativism in Serbia

17-28. februar 2005.

17.02.2005. – 31.02.2005 Grafička agitacija u Srbiji

Povodom objavljivanja drugog toma knjige Grafička agitacija autora Liz McQuiston, koji ispituje ulogu i položaj grafičkog materijala korišćenog u svrhe političke propagande i brendinga ideja u područjima oružanih konflikta, kao i u opštim kampanjama protiv rasizma, i u podršku ekologije i ljudskih prava, u O3ONu će biti predstavljena izložba originalnih artefakata iz naše sredine, koji su u toj knjizi objavljeni. Izložba se realizuje u saradnji sa Yustatom i Građanskim inicijativama, i na njoj će se na specifičan autorski način pristupiti sadrđžaju, dizajnu i referencama ove knjige. Izložbu će pratiti i panel-diskusije sa stručnjacima iz različitih oblasti, kao i razgovor sa sa autorkom, koja će tokom njenog trajanja boraviti u Beogradu.18. Februar 2005. u 17h Razgovor- Dizajn i aktivizam u Srbiji 1990-ih

Učesnici panela:
Milena Dragićević Šešic, Profesor, Univerzitet umetnosti
Liz McQuiston, Grafički dizajner i profesor, Royal College of Art, London
Veran Matić, Glavni i odgovorni urednik RTV B92
Ana Miljanić, Reditelj, Centar za kulturnu dekontaminaciju
Borut Vild, Grafički dizajner, Muzej savremene umetnosti

Panel na temu društvene i političke agitacije na prostoru bivše Jugoslavije jedan je od segmenata događaja čiji fokus je komoplikovana istorija grafičkog odgovora na raspad Jugoslavije. Cilj panela je da okupi stručnjake iz različitih oblasti, kako bi zahvatili širi kontekst pojava koje prate izloženi materijal. Tema nastoji da doprinese kontekstualizaciji konkretnih manifestacija političkog i društvenog aktivizma 1990-ih, i njihove uloge u vizuelnoj kulturi, ali i razmatranju efekata publikacija kakva je Graphic Agitation u širem razumevanju fenomena.

19. februar 2005. u 16h

Vođenje kroz izložbu i predavanje- Liz McQuston, Visual Communication and Social/Political Agitation

Pored panela i izložbe, deo projekta je promocija knjige Graphic Agitation 2: Social and Political Graphics in the Digital Age, Phaidon, 2004, autorke Liz McQuiston, koja ce u O3ONE prostoru za umetnost, odrzati predavanje o promeni u taktikama otpora i pojavi novih strategija aktivizma u digitalnom dobu, ali i o konceptu same knjige.

Liz Mcquiston je autor značajnog broja knjiga o grafičkom dizajnu I srodnim temama- njena najpoznatija knjiga o dizajnu I politivi, su Graphic Agitation ( Grafička agitacija ) , Graphic Agitation Two( Grafička agitacija 2), Suffragettes to She-Devils ( Sifražetkinje i đavolice ) i Women in Design ( Žene u dizajnu ). Više od dvadeset godina se bavi grafičkim dizajnom. U obrazovanju je držala predavačke i administrativne pozicije, uključujući i poziciju Šefa katedre za grafičku umetnost na Royal College of Art, London. Drži predavanja širom sveta, a u skorije vreme je bila kustos izložbe Britanskog Saveta sa nazivom Upfront and Personal: Three Decades of UK Political Graphics , koja se bavi britanskom političkom grafikom, i do sada je bila prikazana u Južnoj Koreji i Južnoj Africi.