In the Wake of Portuguese Navigatiors

Michael Teague
9 - 24. maj 2005


SÉRVIO – Tragom Portugalskih Moreplovaca
»Da je još sveta, stigli bi’ i tamo« Kamoiš, Luzijadi, VII, 14.Ove fotografije su deo kolekcije koju sam napravio tokom godina sledeći put kojim su prošli prvi portugalski moreplovci u vreme veličanstvenog doba Otkrića. Prešao sam hiljade milja, prošao mnoge zemlje, i kako sam nastavljao moja istraživanja po svetu, od Brazila do Japana, putovanje se pretvaralo u istinsku Odiseju.
Nadam se da ovaj kratak pregled hiljade mesta koja sam video na mom putu može da prenese deo istorije obeležene podvizima nasleđem koje nas vraća daleko u prošlost, sve do početaka XV veka, kada su Portugalci s neverovatnom hrabrošcu i osobitim duhom otpočeli svoja epska putovanja, da bi tokom veka koji je sledio istražili više od dve trećine svetskog mora.

I današnje vreme je obeleženo značajnim otkrićima udaljenih prostora, ali treba zapamtiti da osobine koje se zahtevaju od astonauta ne predstavljaju nove ljudske vrednosti i da su mnoge generacije dale velike ljude koji su krotili misterije nepoznatog za neredna pokoljenja.