Human Rights Logo Design

gost: Zoran Dzeferdanovic

o3cirkhs

Početkom maja meseca ove godine raspisan je međunarodni konkurs za dizajn logoa tj. simbola civilizacijske tekovine poznate kao ljudska prava. Inicijativa potiče od Nemačke, a bazira se na osnovnim načelima povelje Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima. Cilj konkursa je da se usvoji univerzalni znak prepoznatljiv i razumljiv svim stanovnicima sveta odnosno ljudima različite kulturne i verske pripadnosti, starosti i obrazovanja.

Konkurs je počeo u maju, a 27. avgusta je ušao u završnu fazu kad je od 15300 radova izabrano deset finalista koji se bore za nagradu. Jedan od tih deset je rad našeg sugrađanina Zorana Džeferdanovića pod nazivom „7 continents give the human face to equality“. Zoran ipak nije naš jedini finalista u ovom takmičenju. Tu je i Predrag Stakić sa radom “Free as a man”.

Tim povodom, organizujemo preskonferenciju uz druženje i razgovor sa Zoranom Džeferdanovićem u galeriji O3ONE u sredu, 7. septembra sa početkom u 19 časova.

Pobednički rad će biti prezentovan u Ujedinjenim nacijama 23. septembra. Izabrani znak će moći svako da koristi bez ograničenja, jer autorska prava neće biti zadržana. Ceo svet će slobodno koristiti jedinstven znak koji ne poznaje granice.

Presudna stvar u ovom takmičenju jeste glasanje. Naime, ovaj konkurs nije zamišljen po uobicajenom obrascu, već je ideja da se kreira znak pod sloganom „od naroda za narod“. Glasanje se obavlja preko Interneta.

Ovo je link na kom možete pogledati svih 10 finalista:

http://humanrightslogo.net/ideas

Glasanje traje do 17.09.2011. godine.