MEX & CO.

Teodor Teddy Liho
8 – 17. november 2007. // otvaranje u 18:30h

MEX & CO.
Pre skoro dve godine Teddy Liho (41) je započeo samostalan umetnički projekat pod nazivom MEX & CO. Danas se projekat pretvorio u pravi “brend” umetničkih događaja i prezentacija umetnika koji su na odrđen način u vezi sa savremenim meksičkim načinom života. Tokom izložbe u O3ONE-u Teodor Liho će publici predstaviti uticaj i trag koji je boravak i kontakt sa pre-hispanskim kulturnim nasleđem i savremenim životom u Meksiku ostavio  na umetnike sa Balkana, sa Evropskim obrazovanjem i nasleđem.Specijalni gost projekta MEX & CO, Eric Olivares (37), daje interesantne paralele. On je umetnik koji je rođen i školovan u Meksiku, dok poslednjih nekoliko godina živi u Evropi (Nemačka i Španija). Eric Olivares je savremeni umetnik koji svoju kreativnost izražava kroz različite medije: predstaviće svoje radove (printove) iz oblasti grafičkog dizajna, kao i radove iz oblasti novih medija. Navedeni projekti nastali su u „cocina grafica“ (grafička kuhinja)  – to je “brend” Erikovog umetničkog studija.

Umetnicu su približno iste generacije, stvaraju u skoro istom profilu – grafički dizajn i novi mediji. Predstaviće i projekte svojih studenata, a prezentacijom u O3ONE-u žele da ohrabre i izvrše uticaj na, kako sami umetnici navode, mlađu  “i-Pod generaciju” i “vizuelnu urbanu kulturu”.

8 – 17.11.2007.
Izložba: MEX & CO.
Autor: Teodor Teddy Liho
Specijalni gost: Eric Olivares / COCINA GRAFICA (The Graphic Kitchen)
Otvaranje: 08. novembar 2007 / četvrtak / 18.30h / O3ONE
www.theeggs-studio.com
www.cocinagrafica.com


MEX & CO.  @ O3ONE by Teddy Liho

Posle šestonedeljnog boravka u Tlakskali u Meksiku, gde sam bio kao gost predavač na Univerzitetu Del Altiplanoa, moji domaćini su me ljubazno pozvali da napravim neko delo kojim bih opisao svoje utiske iz Meksika…
PRIČA: Legendarni automobil  VolksWagen  – BUBA –za koju su emotivno vezane generacije Evropljana, nastavio je svoj ‘’marš’’ po Meksiku i Latinskoj Americi tokom poslednje decenije 20. veka.  Pre nekoliko godina izasao je  poslednji automobil iz Meksičke fabrike, što je izazvalo velike reakcije, suze, bezbroj ličnih priča, koje su kružile po raznim medijima … U lokalnoj štampi i elektronskim medijima počela je najveća reality Latino drama, koja je oduševila sve …
Danas, ovaj automobil, organske forme, predstavlja  atraktivni deo Meksičkih gradskih  ili seoskih pejzaža. Izgled svakog automobila se godinama menjao,  svaki je dobijao pečat svog vlasnika i toliko se udaljio od industrijske unifikacije. Ova kola su postala sredstvo lične kreativnosti u raznovrsnosti, koja postoji u velikim gradovima. To se prirodno pretvorilo u Meksičku impresiju, u kojoj su pravi heroji ulice Meksika, boje, svetla i senke, njegovi ljudi i njihova bogatstva.
TIM: Theodor Liho i studenti grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija sa Univerziteta Del Altipano, (Tekskala, Meksiko)  napravili su više od 830 digitalnih fotografija iz gradova kao što su: Tlakskala, Puebla and Meksiko Siti u septembru i oktobru 2005. godine
Postprodukcija:  Theodor Liho  & The EGGS Design Studio – Sofia, BG >>> Januar/Februar 2006.

“The Graphic Kitchen” – Eric Olivares
Eric Olivares je jedan od najreprezentativnijih dizajnera svoje generacije i svoje zemlje. Rođen je 1970. godine u México City-ju. Diplomirao je na grafički dizajn (School of Design of the National Institute of Fine Arts Mexico City), a magistrirao vizuelne umetnosti (Audiovisual Institute of the Pompeu Fabra University, Barselona, Španija). Od 1987. godine radi sa institucijama i multinacionalnim kompanijama, izvodi projekte za korporativni identitet velikih kompanija, radi ilustracije, printove, editorijale, bavi se advertajzingom, multimedijalnim umetnostima i novim medijima.

Njegov rad u oblasti dizajna i novih medija je nagrađivan, izdavan i izlagan u Americi, Evropi i Aziji, i predstavlja deo grafičkog bogatstva nekih evropskih muzeja.

Olivares je radio kao profesor u Školi Dizajna na Nacionalnom Institutu Lepih Umetnosti (School of Design of the National Institute of Fine Arts) u Meksiku, Iberoameričkom Univerzitetu, a trenutno radi kao profesor na BAU Superior School of Design (Barselona), i kao profesor i koordinator studija grafičkog dizajna na European Institute of Design u Barseloni, Španija.
Danas radi na projektima iz oblasti grafičkog dizajna i novih medija u svom studiju “The Graphic Kitchen” u Barseloni, Španija.

www.ericolivares.com

Umetnost i dizajn u radu Erica Olivaresa
Poznato je da je dizajn jedna od kreativnih aktivnosti koja ima najveći uticaj na kulturu i društvo. Činjenica je da se stalno modernizuje i samim tim unapređuje. Ono što je najvažnije je da se u momentu adaptira prema onome što mi nazivamo univerzalnom vizuelnom umetnošću, u svojoj najširoj dimenziji. Danas je nezamislivo sumnjati u to da dizajn ima svoje objašnjenje, a samim tim i definiciju.
Eric Olivares se profesionalno razvijao naročito kao dizajner. Kao student bio je usmeren na vizuelne umetnosti, ali nikada nije mogao da napravi granicu između dve specijalnosti, verovatno zbog toga što je znao da uči i razume  dizajn, negujući njegovo rešenje kroz umetničko stanje, a da pri tome ne izgubi svoju jedinstvenost. Rezultat toga je od fundamentalnog značaja, jer mu je dozvoljavao na objektivan način, bez restrikcija, iskoristi svoje znanje i reflektuje ga na polje vizuelne umetnosti. Ipak postoji  bitna razlika – nije se koristio navikama niti tradicijom, već je svim srcem otišao na drugu stranu – u performans, instalacije i resurse multimedija. Paradigma između ove dve aktivnosti, bez sumnje, obogatila je njegovu kreativnost, plasirajući ga u službu autentične profesionalne aktivnosti, u kojoj je lako uvideti korene svakog izvora koje on zamišlja i sintetiše. Umesto da se stvaraju obaveze među njima, one jedna drugu upotpunjuju i daju efikasniju perspektivu njegovom radu.  Produkt njegove aktivnosti kao dizajnera jeste odanost socijalnom blagostanju i javnosti, koja proističe iz kolektivne svesti.

Alberto Gutiérrez Chong