Balkanleaks – Wikileaks na Balkanu

29. septembar 2011,
pocetak u 19h

blkan

U četvrtak 29. septembra u 19 časova u galeriji O3ONE, Piratska partija Srbije u saradnji sa Beogradskim festivalom novih komunikacija (B-link), organizuje radionicu za sve građane zainteresovane da nauče nove tehnike slobodnog objavljivanja informacija u skladu sa savremenim informatičkim dobom.

U cilju podsticanja transparentnosti, borbe protiv organizovanog kriminala i neopravdanih političkih beneficija, nastao je i projekat Balkanleaks (www.balkanleaks.eu) po uzoru na Wikileaks projekat koji je definisao novi pristup u rešavanju problema na globalnom nivou.

Wikileaks je učinio ono za šta se mnogo dobronamerni ljudi i slobodni delatnici na mreži bore već decenijama: sloboda informacija, transparentnost institucija, vidljivost i isplivavanje korumpiranih dela. To je sledeća promena koja treba da bude ucrtana na mapi političkih revolucija širom sveta, a čini se da već sada naziremo njene početke.

Srpski pirati će u radionici u O3ONE-u demonstrirati osnovne tehnike pripremanja i otpremanja dokumenata na balkanleaks.eu i druge glasnogovorničke sajtove. Ulaz je slobodan, a u svrhu slobodnog protoka informacija.