“Kroz savremenu umetnost sedamdesetih”

Tanjug
24 – 29. oktobar 2011. > Otvaranje 24. oktobra u 19h

tanjug

Drugu godinu za redom u saradnji sa Tanjugom, O3ONE Vam otkriva fotografije jedne od najbogatijih agencijskih fotoarhiva u Evropi. Tanjug je baštinio i arhive svojih prethodnika – novinske agencije Avala koja je postojala između dva svetska rata i Pres biroa koji je postojao pre Prvog svetskog rata. Zahvaljujući tome, najstarija fotografija u Tanjugovoj arhivi datira iz 1912. godine. Fotoarhiva novinske agencije Tanjug sadrži oko 3,5 miliona negativa.

Postavku čini oko 30 crno-belih fotografija na kojima su tanjugovi fotoreporteri Anton Vaš, Bogdan Bradvarović, Branko Obradović, Živorad Vučić i Vladimir Dobričić zabeležili neke od najznačajnijih izložbi koje su gostovale u prestonici.

Beograd sedamdesetih. Avangarda tadašnje Jugoslavije. Grad koji je posle studentskih protesta i seksualne revolucije otvoren za nove tendencije u likovnoj umetnosti. Uporedo sa svetskim trendovima, eksperimentiše sa instalacijama, performansom, konceptualnom umetnošću.
Beograđani su, kao i “zapadnjaci” mogli da vide reprezentativna dela savremenog dizajna Velike Britanije, Mongolije, savremene mađarske umetnosti, persijske umetnosti, američke keramike i tapiserija, umetnosti u Vašingtonu.