10. FLUizmi – 1. Nomadski Letnji program: Vremenske kapsule

Od 1. 8. do 31. 8. 2017. > Koče Popovića 9

Vremenske kapsule_Promocija

Mirza Dedać: Događaj
Stevan Kitić: Dimovi
Miloš Bogdanović: Miloš 1995.

Zašto neka sećanja iz detinjstva tako dugo i uporno traju u nama? Kako, i kada, i zbog čega iskrsavaju na površinu naše svesti i posle toliko godina zaborava? Ne znam ko je taj ko bi mogao razmrsiti konce toga složenog proscesa i dati bar neke približno tačne i verovatne odgovore na ta pitanja. Jer, to i nisu samo površni utisci i prolazna raspoloženja nego čitavi mali svetovi koji žive pokopani u nama, čekajući svoje vaskrsenje.
 Ivo Andrić, Znakovi pored puta, Svjetlost, Sarajevo, 1976.

Kako, šta i zašto baš to i tako pamtimo? Da li nas um štiti sećajući se češće lepih stvari? Da li stvarno najduže pamtimo mirise? Kako se sećanje menja i može li se izmeriti njegova varljivost? Naprimer, kako pamtimo prve dane juna 2008? Otvaranje zložbe Ready made/re-made Slavka Timotijevića, u galeriji ULUS obezbeđivala je policija, Partizan je prvi u košarci, završava se izgradnja Airport Cityja, preminuli su Yves Saint Laurent, Bo Diddley, Šaban Bajramović… Barack Obama je kandidat demokrata za predsednika SAD, suđenje Dragoljubu Milanoviću odloženo je 6.put, Palata pravde je 24.put evakuisana od početka godine zbog lažne dojave o bombi, Ana Ivanović je osvojila Roland Garros, japanska policija uhapsila je T. Kata, formira se vlada udruživanjem koalicija demokrata i SPS-a… i u Zori počinju dogovori oko pokretanja FLUizama-Letnjeg programa Galerije FLU.

2008 – 2017.

Sinhronitet. Nezvanična veza između događaja. Predvideti događaj pre nego što se pojave realni uslovi za njegov nastanak. Kao..kao William Herchel koji je otkrio planetu Uran, 1781.godine. Uran je udaljen od Sunca tačno 1781 milju. Herchel je umro kada je imao 84,01 godina. 84,01 odgovara tačno jednoj Uranovoj godini. Shvataš?
Mlan Oklopdžić, CA Blues, Bigz, Beograd, 1986.

Mlad dekan i mlad kustos FLU rešili su u junu 2008.da obiju Galeriju i otvore je tokom velikog raspusta. Nakon 35godišnje letnje učmalosti, pozvali su nerede da počiste taj prostor: Nikola Velicki i Damjan Kovačević su na ostacima crteža na zidu Simon Halfmajera otvorili 1.Fluizme izložbom (Ne)Ready Made. Rock ‘n’Roll je bio logičan sled stvari, te su 2009. buku i bes u Galeriji i Izlozima dizali muzičari koji su završili FLU- izložbom Tempo, tempo! Sledili su događaji i intervencije iz oblasti stripa, ljubavi, mode, tišine, predstavljanje nezavisnih umetničkih prostora, ogledi sa percepcijom. FLUizmi se sada, nakon 10 godina, umesto retrospektive, rekapitulacije, reevaluacije, re, re…izmeštaju iz prostora Galerije i Izloga FLU. Sastavljeni od žudnje i nestrpljenja, Letnji programi tako ostaju trenuci samostalnosti, slobode i utisaka pustolovina.

Nomadske vremenske kapsule

 

Postoji jedan jezik, kaže M-L, mislim da se zove MESKALERO, u kojem se glagoli nikad ne menjaju po vremenima. U tom jeziku ne postoji ni prošlo, ni buduće vreme.
Pa? Rekao sam. Shvataš, ako bi smo naučili taj jezik, mogli bismo da živimo duže.
Mlan Oklopdžić, CA Blues, Bigz, Beograd, 1986.

Pojava Vremenskih kapsula vezuje se za kraj XIX i početak XX veka, posebno u Americi. 2000. godine najpoznatija-Detroitska vremenska kapsula je svečano otvorena posle veka provedenog u zemlji. Početak novog doba, pored ostalog, odredile su i predikcije budućnosti iz pisama 56 uglednih građana Detroita na prelazu iz 19 u 20 vek. Vremenske kapsule su potencijalne komunikacije sa budućnošću. Delići prošlosti i neuhvatljiva sadašnjost su upakovane, kondenzovane i prezervirane za neka nova, futuristička čitanja. Sva 3 vremena se u njima sagledavaju. Projekat Vremenske kapsule sastoji se iz 3 izložbe-ogleda o memoriji, njenoj distorziji, strip rešenjima o tokovima ličnih i institucionalnih involviranja u procese pamćenja.