Slikarstvo: Drugi put međ’ slikarima

Nikola Džafo
Galerija Nova
Otvaranje: 22. decembar 2011. u 19 časova

sajt

„Kada sam sedamdesetih počinjao da slikam, verovao sam da će moje slikarstvo biti viđeno i osvojiti svet. Pokušavao sam da uđem u trag tajni, uvek blizu zablude, a svaki potez bio je kontemplacija o životu, raspoloženje, ludilo, laž ili istina.
Došle su devedesete i donele zlo. U tim godinama za mene je bilo amoralno zatvoriti se u atelje, mudrovati o potezima, boji, slikarskoj formi, isključiti se iz dnevnih tokova. Ostavio sam kistove i osnovao grupu Led art. Etiku smo stavili iznad estetike.
Nedavno sam ponovo počeo da slikam. Ne znam da objasnim zašto. Možda zato što oduvek verujem u utopiju da umetnost može da leči i menja svet.”

Nikola Džafo je rođen 1950. u Novom Sadu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978, a magistrirao 1981. Od 1990. pasivizira bavljenje slikarstvom i maksimalno je aktivan u borbi za društvene vrednosti i umetnički dignitet. Idejni je tvorac i pokretač grupe LED ART (1993). Suosnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (1995) i Multimedijalnog centra “Led art” u Novom Sadu (2000). Iste godine pokreće Art kliniku, s utopijskom idejom da umetnost može da menja i leči svet. Živi i radi u Petrovaradinu.

Izložba traje do kraja januara, 2012. godine.

Radno vreme galerije Nova:
ponedeljak – petak od 16 do 19 časova
subota od 11 do 14 časova