ACTA talks

Četvrtak, 9. februar 19:30

Untitled-1

U svetlu munjevitih događanja sa početka godine, odbrane “sveta” od SOPA i PIPA zakona, globalne pobune zbog međunarodnih ACTA dogovora, u okviru B-link festivala, a u saradnji sa Piratskom partijom, organizujemo panel sa ciljem da informišemo javnost Srbije o tim događajima.

Danas mnogi doživljavaju Internet kao jedino “mesto” gde zaista možemo biti slobodni i gde je praksa, svuda proklamovane demokratije, jedino sporovodiva. Zakoni o kojima se u poslednje vreme govorilo u medijima prete da taj prostor ograniče. Ipak, određeni članovi ovih zakona nisu svima poznati i ukoliko bi ovi zakoni prošli ratifikaciju i zakonodavne procedure svake pojedinačne zemlje, imali bi nesagledive posledice.

Pored pojašnjavanja suštine ovih zakona, pokrenućemo i pitanja koja se odnose na identifikovanje granica koje nam ovi zakoni predlažu. Razgovaraćemo o tome da li je Srbija na udaru i kako se odnosi prema međunarodnim zakonima i inicijativama ovog tipa. I na kraju, značajnu pažnju posvetićemo uticaju građana na ovakve globalne tendencije, načinu na koji se možemo informisati, povezati i organizovati.

Učesnici:
Žarko Ptiček, advokat u oblasti IT prava;
Ognjen Uzelac, specijalista za autorsko i srodna prava u muzici;
Aleksandar Blagojević, osnivač Piratske partije Srbije i aktivista na polju zaštite digitalnog suvereniteta pojedinca.