Pokret na Vol Stritu

Tribina povodom obeležavanja Svetskog dana socijalne pravde
Sreda, 22. februar 2012. // 19h

wall street

Svetski dan socijalne pravde je proglašen 2007. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Članice UN obavezale su se da će promovisati konkretne nacionalne aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ciljeva Svetskog samita za društveni razvoj održanog 1995. u Kopenhagenu i da će stvoriti mrežu organizacija i aktivnosti koje promovišu socijalnu pravdu na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Posebno je istaknuto da bi privredni rast trebalo da prati promociju ravnopravnosti i socijalne pravde.

U biti pojma socijalne pravde je da se omogući svim ljudima da žive dostojanstveno, da se formira ”društvo za sve” i da borba protiv siromaštva pronađe društveno utemeljenje. Utopija ili esencija održivog razvoja? Borba za jednakost u mogućnostima ili u ostvarenjima?

Ovim susretom pokušaćemo da osvetlimo sve dimenzije pojma socijalne pravde kroz osvrt i kritičko poimanje Pokreta na Vol Stritu, kao i novonastajućih pokreta koji se bore za slobodan protok informacija, inicirajući razmišljanje o suštini poruka koje nam ovakvi pokreti šalju.

Razgovaraćemo sa:
Marijanom Stojčić, sociološkinjom
Aleksandrom Blagojevićem, osnivačem Piratske partije Srbije,
Ana Milovanović, performer i autor projekta Simpozijum “Politički performans” i predstavnikom organizacije Rotary iz Beograda, i drugim gostima.