Komunikacija

Izlozba radova Likovne radionice " Pohvala ruci "
Od 26. - 30. maja 2012.

pohvala

U Likovnoj radionici “Pohvala ruci”, vec dvanaest godina osobe sa Down sindromom izrazavaju svoj emotivni svet kroz likovno stvaralastvo. Autori i edukatori u radionici, likovni umetnici iz Beograda, trude se da u interaktivnom odnosu sa polaznicima Likovne radionice podstaknu izrazavanje njihove kreativnosti i ukljucivanje u redovne drustvene tokove. Izgradnja samopostovanja i samopouzdanja su veoma vazni za poboljsanje kvaliteta njihovog zivota. Polaznici kroz kreativnost razvijaju svoje sacuvane kapacitete i dopunjuju ih novostecenim vestinama i znanjem.

Od osnivanja Radionice 2000. godine, zajednicki smo realizovali 18 prodajnih izlozbi njihovih radova u zemlji i inostranstvu, a od sakupljenog novca, putovali smo, kako po Srbiji, tako i van zemlje. Svako putovanje, osim nagrade za sve polaznike, predstavlja i novo iskustvo u susretu sa nepoznatim.

Za ovih dvanaest godina postojanja, realizovali smo zajednicki preko 20 projekata, zahvaljujuci podrsci kako pojedinaca, tako i drustveno odgovornih organizacija, drzavnih i gradskih institucija i stranih ambasada u nasoj zemlji.

“Pohvala ruci” trenutno okuplja 10 polaznika oba pola, uzrasta od 28 do 46 godina, a svi oni savladali su tehniku slikanja akvarela, pastel, akrilik, crtanje tusem i perom kao i oblikovanje predmeta od gline, tkanje na rucnim razbojima uz upotrebu najrazlicitijih materijala, a savladali su i crtanje na kompjuteru, kao i pravljenje kolaza i mozaika.

Edukatori u radionici, likovni umetnici, Katarina Ljubinkovic Zorkic slikar,i Bogdan Jovanovic slikar i graficar, kao i saradnici Goran Bogdanovic psiholog i Petar Zorkic sociolog, za svoj trud dobijaju nagradu kroz kreacije polaznika: Nebojse Brkica, Sladjane Filipovic, Vladimira Rikanovica, Sandre Pavlovic, Mladjana Golubovica, Marije Cikic, Dusana Cesarevica, Nikole Jovanovica, Zorice Dragicevic i Damjana Diklica.