Teslina vizija interneta

Od 9. do 13. jula 2012.

teslaviz

Od 9. do 13. jula, u saradnji sa galerijom „O3ONE“, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) i Muzej Nikole Tesle organizuju izložbu „Teslina vizija Interneta“. Izložba se održava povodom 10. jula, rodendana Nikole Tesle, americkog naucnika srpskog porekla i jednog od najvecih umova 20. veka.

Nikola Tesla je u svom projektu „Svetski sistem“ iz 1900. godine, govoreci ondašnjim tehnickim recnikom, opisao u 12 tacaka ono što se danas zove bežicni Internet, mobilna telefonija i GPS. Potom je 1908. to konkretnije opisao casopisu “Wireless Telegraphy & Telephony”, u clanku “The Future of the Wireless Art”. NJegovo kasnije predvidanje buducnosti komunikacija iz 1909. za “New York Times”, koje je preneo casopis “Popular Mechanics” u clanku “Wireless of the future”, neki proizvodaci mobilnih telefona poslednjih par godina koriste kao Teslinu viziju pojave pametnih mobilnih uredaja.

Ipak, kada se sveobuhvatnije sagleda šta je Tesla pisao i govorio pocetkom 20. veka, zakljucak je da njegove reci više govore o tehnologiji današnjice koja objedinjuje sve aspekte komunikacije i prenosa informacija, a to je upravo Internet, bez obzira na konkretni uredaj putem koga se to odvija. Ideja izložbe „Teslina vizija Interneta“ je da pokaže na koji nacin je sve što je Tesla pomenuo, svakom današnjem korisniku Interneta dostupno – bilo putem racunara, bilo preko mobilnog telefona. To je postignuto uporednom infografikom Teslinih vizionarskih reci i starih fotografija tehnike iz Teslinog vremena – na jednoj strani, a na drugoj strani opisom informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice ciju okosnicu cini upravo Internet.

Autor projekta „Teslina vizija Interneta“ je Lazar Boškovic, multimedijalni stvaralac iz Beograda, a projekat pored izložbe zasada obuhvata i internet sajt, sa istoimenom adresom na oba nacionalna internet domena, na kome su infografika, korisni linkovi i drugi materijali na ovu temu. Za jesen je planirana i engleska verzija projekta, kao i druge aktivnosti (okrugli sto, projekcije filmova o Tesli…). Dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz “Orange” studija.

http://теслинавизијаинтернета.срб/
http://teslinavizijainterneta.rs/