sLOVEnia IN US

4 - 13. oktobar 2012. > otvaranje u 18h

2006 - never give up

Autor: Alenka SLAVINEC

Provesti dane, sate, pa čak i trenutke sa konjima Lipicanerima, privilegija je, i čast koju ću ceniti dok sam živa. Ispunili su me radošću i samopouzdanjem. Kada sam pravila ove fotografije osetila sam poplavu osećaja pripadnosti i ljubavi prema mojoj zemlji. Sva ta osećanja me ispunjavaju srećom u idiličnoj sredini, koja je daleko mirnija nego onih dana kada smo zahtevali svoju nezavisnost. Ovim fotografijama nastojala sam da ilustrujem svoje životno iskustvo u istraživanju kreacije, fotografije, životinja i prirode.”

Alenka SLAVINEC

 Alenka SLAVINEC je jedna od najboljih perspektivnih fotografa u Sloveniji. Poznata je ne samo kao umetnik, već i kao vodeći ekspert i prosvetitelj u svojoj oblasti. Ona je poznata kao lider, saradnik i inicijator ključnih programa u okviru umetničkih krugova u Sloveniji, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama.

Fotograf i filmski producent, Alenka SLAVINEC, rođena je u Ptuju, najstarijem gradu Slovenije. Studirala je socilogiju na Univerzitetu u Ljubljani i film i fotografiju na Filmskoj akademiji u Njujorku (NYFA).

U njenu dosadašnju radnu biografiju uključena je i pozicija predstavnika “Saatchi&Saatchi” za odnose sa javnošću (PR), kao i posao oficijelnog fotografa za “The Slovenia Times” u Ljubljani. Producirala je filmove “Svet nije znao da je sleteo u Poem”, dokumentarac o renomiranom slovenačkom fotografu Stojanu Kerbleru, i igrani film “Sve što sija”, a sa filmom “Dolazak kući”, koji je režirao Aksel Stasny, bila je zvanični učesnik filmskog festivala “Montreal i Magnolija”. Sarađivala je i sa poznatim filmskim režiserom po imenu Jasny Voiteck, na mnogobrojnim projektima.

Alenka SLAVINEC radi i kao kulturni menadžer Muzeja Prelazne Umetnosti (MOTA) u Ljubljani i Wayward Pen Foundation u Njujorku (neprofitna organizacija posvećena kuturnoj razmeni između novih perspektivnih umetnika iz Evrope, Slovenije i Amerike).

20 FOTOGRAFIJA – 20 GODINA SLOVENAČKE NEZAVISNOSTI

Umetnik predstavlja istoriju Slovenije od 1991. do 2010. godine sa 20 odabranih fotografija. Alenka je ovde sabrala ključna dešavanja u stvaranju i usponu jedne mlade države: otcepljenje od Jugoslavije, prijem u Ujedinjene nacije, priključivanje Evropskoj zajednici i Nato-u, predsedavanje Slovenije Ujedinjenim nacijama i usvajanje evra kao valute, između ostalog. Dvadeset fotografija ilustruje 20 godina slovenačke nezavisnosti. I svaka godina je definisana najznačajnijim dešavanjima u slovenačkoj politici, od kojih su sva predstavljena kroz isti, lep i voljen, deo slovenačkog nasleđa, a to je: Lipicaner.

KONCEPT “SLOVENIA IN US” (Slovenija u nama)

Kreator ovog projekta, Alenka SLAVINEC, kroz svoju umetnost neprestano izražava svoju ljubav prema prirodi, zemlji i kulturnom nasleđu. Izložbu je pripremila služeći se snažnim umetničkim, zavičajnim i političkim vrednostima u internacionalnom okruženju. Izabrala je konje Lipicanere, snimljene u njihovoj prirodnoj sredini – Lipicama.

Izložba fotografija “Slovenija u nama” – Konji Lipicaneri, Alenke SLAVINEC, prvi put je predstavljena 8. februara 2011. godine u Vašingtonu, na Dan slovenačke kulture. Izložbu je otvorio Borut Pahor, premijer Slovenije.

Alenka SLAVINEC je postavila projekat na jedan veoma moderan umetnički način, uključujući kako političke, tako i kulturne aspekte Slovenije. Izložba predstavlja svojevrsnu vizuelnu poeziju, koja istovremeno ilustruje beleške o 20 godina slovenačke nezavisnosti.

Konji Lipicaneri su lepo prihvatili Alenku, pokazavši, nesebično, svoju pravu neukroćenu prirodu, dok su uživali na pašnjacima Lipice. Alenka je kreirala misteriozne, iluzorne i visoko umetničke fotografije lipicanerskih konja. Lipicaner najbolje predstavlja samog sebe, svojom nezavisnošću, a u krdu – svojom povezanošću sa ostalim konjima.

Alenka posmatra i oseća u Lipicaneru sve što je i sama iskusila kad je Slovenija zadobila svoju nezavisnost. U isto vreme, ona utelovljuje, oličava ovog konja i prolazi kroz život kao građanin Slovenije, koji odrasta u Ptuju, odlazi u Njujork, Australiju i mnoga druga mesta širom sveta.