Kataplazma

Dušan Vrga
3. - 15. decembra 2012. > Otvaranje 3.decembra u 19 časova

RAZLAZ-_-60-X-80_-2012-slide

Na ovoj izlozbi prezentiram svoje nove radove sa prosirenim medijem.

Prisutni su radovi sa apstraktnim i polu-apstraktnim kompozicijama izvedeni iz snimaka veoma obicnih pseudo- arhitektonskih motiva, kao sto su naslagane prazne kutije od povrca na ulici (Madrid).

Koristeci fotografiju kao polaznu tacku razvijam likovni jezik koristeci teksture sa snaznim bojama isecene tamnim formama. Tanki slojevi boja u kombinaciji sa grafickim predstavama na povrsini, uoblicavaju priblizavanje figuri.

Sam pogled na sliku se menja sa nekom novom energijom, otvarajuci se prema gledaocu kao vrsta uzvisenog iskustva. Medjutim, istovremeno, zelim da radovi budu svedeni i direktni u svojim parametrima. Birajuci teme koje su jednostavne zelim da se nivo apstrakcije krece od njegovog fotografskog izvora do njene krajnje tacke.

Bogatom slojevitoscu ovi radovi sugerisu razlicite hromatske i teksturne tendencije i njihovu medjusobnu interakciju. Kombinovanjem procesa iznenadjenja i otkrica ova izlozba zeli da docara viseslojne iluzije koje se igraju sa culima.

Korisceno je platno kao osnova, ali je proces taj u kome upotrebljavam niz razlicitih tehnika, od klasicnih do modernih tehnologija. Nakon nalazenja adekvatne bojene osnove kroz slojeve sito stampe prelazim u proces pokrivanja povrsine sa linijom i formom.

Kroz ove izrazajne gestove pojavljuju se kaleidoskopski modeli, koji pokazuju svoju vezu sa grafickim dizajnom, evocirajuci razlicite stilove i hromatske uzorke.

Teme u ovim radovima cesto imaju neku vrstu misteriozne tezine. Ponekad jako guste teksture nude citavu lepezu aspekata: boju, kompoziciju, sastav, veze sa drugim umetnickim delima ili tradicije dizajna, koje mogu da se istrazuju jedna po jedna, pre nego sto pocnu da funkcionisu kao kompletno slojevito iskustvo. Istrazivanjem prostiranja boja na povrsini dolazim do alarmantne i ushicene vizije u isto vreme i na nacin koji je u srcu baroknog senzibiliteta.

Uvodjenjem zvuka na ovoj izlozbi zelim da potencijalnu energiju prostora upotrebim kao podsticaj gledaoca za kretanjem i angazovanjem u blizem odnosu sa izlozenim radovima. Neka vrsta nove vremenske percepcije prostora. Kao sto likovna umetnost moze da bude potvrda druge vezane realnosti, precizan odnos sa tom realnoscu i zvukom je pitanje sa kojim ovde eksperimentisem.

Svaki rad je spoj snage i energije u isto vreme. Sa zvukom, slicno kao i sa slikama, zelim da dokumentujem moj intenzivan angazman sa radom u ateljeu.

Sa ovim radovima zelim da predstavim slike kao blistave monitore koji odzvanjaju sa rezonantnim opsegom boja, puneci energijom zvuka koncept ove izlozbe.

Biografija:

Dusan Vrga (1962, Bograd)
Zivi u Madridu.

Studije:
Projekat doktorske teze. Univerzitet Complutense, Madrid.
Fakultet Likovnih Umetnosti i Master iz slikarstva i grafičkih tehnika, Univerzitet u Beogradu.
Škola za dizajn, Beograd.

Dopisnik O Art Televizije, Pariz.
Član Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS) i Internacionalnog Udruzenja Profesionalnih Umetnika (IAA AIAP) UNESCO, Pariz.

Izložbe:
23 samostalne i 52 grupne izložbe ( Španija, Japan, Tailand, Belgija, Tajvan, Andora, Francuska, Italija, Portugal i Srbija).

Kolekcije, Nagrade i Stipendije:
Fondacija Pollock-Krasner Inc. New York.
Politehnicki Univerzitet. Madrid.
Cité des Artes, Pariz.
Internacionalni Graficki Trienale. Kochi, Japan.
Nacionalna ižlozba likovne umetnosti, Valdepeñas, Španija.
Ministarstvo spoljnih poslova Španije.
Oktobarska nagrada grada Beograda.