“Rock ‘n’ roll – hall of fame”

David Vartabedijan
7 - 13. novembra 2005.


Umetnici poput Davida Vartabedijana ne mogu se cesto sresti ni na svetskoj sceni – na domacoj gotovo da ne postoje. Njegova neuobicajeno duboka i, prakticno, sudbinska ukorenjenost u rokenrol, sa svim proizlazecim efektima, mozda je najbitnije odredjenje koncepta koji, otkad je stvoren – upucujuci, cim je prvi put udahnuo, glasan i ponosan zahtev za trenutno i neopozivo odobravanje prava na duhoviti odmak i neprestanu promenu – poput mocnog gitarskog rifa probija rampu svaki put kad se oglasi. U vatima, umetnost Davida Vartabedijana meri se hiljadama, cesto prelazeci granicu bola. Njegove teme, uvek obradjene do same kosti i podrzane specificnim, naglaseno individualnim odnosom prema klasicnim simbolima, krecu se nikada dovoljno ispitanim granicnim podrucjima buke, glamura, kempa, moderne mitologije i, svesno, ili ne – magije.

Susret sa slikama Davida Vartabedijana ne podrazumeva trenutno, instinktivno pruzanje ruke na pozdrav, jer, izmedju ostalog, niste sigurni da ce biti prihvacena, ali ni da ce ono sto je prihvati imati dodir ljudskog. Neophodno je, najpre, pazljivo i dosledno medjusobno ispitivanje koje vodi sustinskom razumevanju motiva i namera. Ono u sta, ako se i kada taj neophodni proces medjusobnog priblizavanja i zasluzivanja poverenja zavrsi, mozete, medjutim, biti potpuno sigurni, jeste da ce stisak onoga sto konacno prihvati vasu ruku – sta god to bilo – biti iskren, cvrst i dugotrajan.

Aleksandar Zikic

CV
David Vartabedijan, rodjen 23. maja 1968. godine u Beogradu. Diplomirao grafiku na Fakultetu Likovnih Umetnosti, u Beogradu 1992. godine. Od 1985. pocinje da se bavi grafickim dizajnom i crtanjem stripova. Od 1990. radi kao D.J. u svim beogradskim rock klubovima.

Takodje od 1990. radi kao rock novinar u rock casopisima u Srbiji i od 1992. radi kao autor i voditelj emisija posvecenih rock kulturi na Radiju Politika. Objavio je preko 1200 tekstova i recenzija o rock muzici i uradio preko 1500 radio emisija. Grafike izlaze grupno od 1990, a priredio je pet samostalnih izlozbi od 1992. godine.