“I love you [rev.eng]”

Od 13. oktobra 2005.

Kompjuterski virusi su sastavni deo nase kompjuterizovane svakodnevice. Šteta na nivou globalne privrede, koju je prouzrokovalo vise od 90 000 virusa rasirenih po citavom svetu, dostize cifru od nekoliko milijardi dolara. Nezavisni americki institut za istrazivanje Kompjuter Ekonomiks (Computer Economics) procenjuje da steta samo u slucaju virusa “I love you” iz 2001. godine iznosi 8,75 milijardi americkih dolara. Medjutim, nisu svi kompjuterski virusi stetni. Kompjuterski virusi mogu da nastanu i kao posledica eksperimentisanja (programskim) jezikom.I love you [rev.eng]” je prva izlozba na svetskom nivou koja je posvecena fenomenu kompjuterske bezbednosti i kompjuterskih virusa. U okviru izlozbe se pokrecu teme vezane za pomenute fenomene da bi se u savremenoj kulturi izveo eksperiment koji prevazilazi danasnje ostrascene rasprave u vezi sa hakerisanjem.

Istrazivanja u okviru “I love you [rev.eng]” su podeljena na politicku, tehnicku i istorijsku oblast. Tematska orijentacija ove izlozbe jesu protivrecni odnosi izmedju strucnjaka za bezbednost i hakera, net umetnika i programera, knjizevnih eksperata i kôd pesnika. Sta je, zapravo, kompjuterski virus? Ko ih pravi i zasto? Kakav svet se krije iza ovih svakodnevnih pojava? Ova izlozba nam pruza informacije blize vezane za datu tematiku, predstavlja umetnicka dela i otkriva ulogu kompjuterskih virusa kao destruktivne sile i ekonomske opasnosti, ali i kao inspiracije za umetnickostvaralastvo.

Franciska Nori (Franziska Nori) vodi odeljenje za istrazivanja organizacije digitalcraft.org koja producira i organizuje izlozbe posvecene fenomenu digitalne kulture. Od 2000. do 2003. radila je kao kustos odeljenja za nove medije pri Muzeju primenjene umetnosti (Museum fuer Angewandte Kunst) u Frankfurtu, gde je organizovala izlozbe kao i kolekcije digitalnih objekata (igara i vebsajtova). Franciska Nori i njen tim su producirali sledece izlozbe: “I love you [rev.eng]” koji istrazuju svet hakera i virusa;’adonnaM.mp3′ posvecenu P2P mrezama i file-sharing-u (slobodna razmena informacija) na Internetu; i ‘Digital Origami’, projektu o demo sceni. 1998. je radila na projektu Evropske komisije na analizi buduce strategije za evropske muzeje koji rade sa novim medijima.
Od 1992. radila je kao nezavisni kustos moderne i savremene umetnosti pri Schirn Kunsthalle u Frankfurtu, Muzeju Moderne Umetnosti u Becu, Muzeju Nacional Reina Sofia u Madridu i Foundacion la Caiza u Palma de Ma jorci.

Organizacija digitalcraft.org je osnovana 2003. godine. Nastala je iz odeljenja “digitalcraft” koje je bilo deo Muzeja primenjene umetnosti u Frankfurtu na Majni. Misija ove organizacije je istrazivanje, pravljenje dokumentacije i predstavljanje javnosti trendova u svakodnevnoj digitalnoj kulturi koji se veoma brzo menjaju.

Od 2003. godine, digitalcraft.org funkcionise kao nezavisna organizacija iz oblasti kulture, a njenim radom upravlja Franciska Nori. Medju aktivnosti ove organizacije spadaju interdisciplinarni izlozbeni projekti kao sto su: “adonnaM.mp3” (2003. godine), na temu slobodne razmene informacija (file sharing); “Digital Origami ” (2003. godine), na temu digitalne demo scene sa javnim predavanjima i izdanjima.

www.digitalcraft.org
Radionica i predavanja su realizovana uz podrsku Goethe Instituta Beograd.

Franciska Nori, digitalcraft.org
izlozba “I love you [rev.eng]”

Cetvrtak, 13.10.2005.
17:00 – 19:00 casova

Radionica>>
Postavka i izlaganje novomedijske umetnosti na primeru izlozbe “I love you [rev.eng]”

Petak, 14.10.2005.
20:00 casova

Prezentacija projekta>>
“I love you [rev.eng]” i najava realizacije izlozbe u Novom Sadu na prolece 2006.

mesto:
Centar za nove medije_kuda.org
Brace Mogin 2
Detelinara 21113, Novi Sad

Subota, 15.10.2005.
20:00 casova

Prezentacija projekta>>
“I love you [rev.eng]”
mesto:
Galerija O3one
Andricev venac 12
Beograd

kuda.lounge>>