Predstavljanje zbirke priča “DUGE SENKE ŠEST TOPOLA”

Gorana Malića
Četvrtak, 31. januar u 20:00, Mala sala Doma kulture Studentski grad > Učestvuju: Vesna Danilović, Darko Ćirić i Goran Malić

malic-portret72(01-27-12-28-07)

malic-portret72(01-27-12-28-07)Goran Malić, likovni umetnik i istoričar fotografije, piše i prozu, koju je objavljivao u časopisima. Rođen je u Beogradu 1947. Studirao je sociologiju i istoriju umetnosti. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su četiri godišnje nagrade ULUPUDS-a za izuzetnu umetničku aktivnost i nagrada Dr Pavle Vasić za teorijski doprinos primenjenoj umetnosti u Srbiji. Autor je više samostalnih izložbi fotografije i većeg broja studijskih i kustoskih projekata, problemskih ili monografsko-biografskih, opšte i srpske fotografske istorije XIX i XX veka. Autor je televizijskih emisija i kratkih TV filmova. Objavljivao je tekstove o likovnoj umetnosti i fotografiji u Oku, Nin-u, Likovnom životu, Teatronu, Politici, Refoto-u… Član je ULUPUDS-a i Udruženja novinara Srbije.

Duge senke šest topola je Malićeva prva prozna knjiga koja na jednom mestu okuplja njegove ranije objavljene priče, nastajale između 1999. i 2009. Međutim, taj postupak nimalo ne umanjuje jedinstvo ovih priča. Naprotiv, imate utisak da čitate roman jer se isti likovi sele iz jedne u drugu priču, a sve se odigravaju u beogradskom naselju Senjak. Knjiga nam na starinski način, sporim pripovedanjem i izabranim, već zaboravljenim, jezikom, u deset priča slika stari Beograd, fotografskim opisima slika punim preliva od svetlosti i senki koje Malić, kao teoretičar fotografije, ume lako da primeti, a i uspešno da opiše.

Tamara Mitrović
urednica književnog programa
Doma kulture Studentski grad