Ecotopia – foto konkurs “Izeš naviku”

Dodela nagrada 4. februara u 19 časova

pozivnica-za-dogadjaj---final

pozivnica za dogadjaj - final

Konkurs je pokrenut sa ciljem  podizanja svesti građana Beograda i Srbije o neophodnosti promena neodgovornih ekoloških navika ljudi, koje značajno doprinose zagađenju sredine u kojoj živimo.

Za sedam nedelja trajanja konkursa, na adresu Fonda Ecotopia stigle su 264 fotografije iz svih delova Srbije koje predstavljaju svedočanstvo našeg nemara prema sredini u kojoj živimo. Na fotografijama se vidi smeće van kontejnera, veš mašine, frižideri i nameštaj u rekama i na poljanama, automobili parkirani na zelenim površinama, plastične kese na granama drveća.

Žiri u sastavu Srdja Popović – osnivač fonda Ecotopia, Darinka Radojević – savetnica generalnog direktora Instituta Kirilo Savić za pitanja životne sredine, Zlata Kureš – zamenica direktora agencije Beta, Gordan Paunović – direktor korporativno – društvene odgovornosti Fonda B92 i Nebojša Babić, fotograf odlučivao je o najboljim fotografijama.

U kategoriji „Gde god nađes zgodno mesto tu đubre posadi“, najbolju fotografiju je poslala Anica Zupunski iz Novog Sada – „Još samo malo“.  U kategoriji Čudna voćka, pobedila je fotografija koju je poslao Zarije Kocić iz Vlasotinca – „Drvo istine“. U kategoriji „Lepše je na zelenom“, najbolju fotografiju je poslala Radmila Vulićević iz Niša – „I čavka se čudi šta učine ljudi“. U „Slobodnoj kategoriji“, najbolju fotografiju je poslala Mina Delić iz Beograda – „Sizifov posao“. Žiri je odlučio da fotografija sa najvećim brojem glasova publike na Facebooku – 842, koju je poslala Ana Turk iz Aleksinca za kategoriju „Gde god nađes zgodno mesto tu đubre posadi“, dobije specijalnu nagradu – Nikon fotoaparat.

Nagrade najboljima u četiri kategorije u vidu mobilnih telefona – Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy Note II N7100, Samsung Galaxy S III i HTC One X, biće uručene u ponedeljak 4. februara 2013. godine sa početkom u 19 časova u galeriji O3ONE u Beogradu (Andrićev venac 12, Beograd). Tom prilikom, biće uručene i godišnje nagrade Fonda Ecotopia –Zelena zvezda najboljima u oblasti zaštite životne sredine i obeležena četvorogodišnjica rada fonda.
Projekat – Izeš naviku – su podržali Grad Beograd – Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Balkanski fond za demokratiju.
Srdacan pozdrav,