Istorija bezbednosti telekomunikacija – od dimnih signala do Interneta

Evropski mesec sajber bezbednosti i u Srbiji / autor izložbe: Lazar Bošković / autor ilustracija: Vladimir Veljašević
Izložba 21. i 22. oktobra 2013.

cover

cover

Agencija EU za bezbednost mreža i podataka (ENISA) tokom oktobra sprovodi drugu po redu kampanju “Evropski mesec sajber bezbednosti”, kojoj se od ove godine pridružuje i Srbija, preko Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Kampanja “European Cyber Security Month” (ECSM) ima za cilj da promoviše sajber bezbednost među građanima kako bi promenili svoj stav prema sajber pretnjama i da im pruži najnovije informacije kroz edukaciju i razmenu dobre prakse. RNIDS u okviru kampanje ECSM organizuje dva događaja u Galeriji “Ozon” u Beogradu, izložbu i panel diskusiju, otvorene za sve posetioce.

Najpre se 21. oktobra u 19.00 otvara izložba “Istorija bezbednosti telekomunikacija – od dimnih signala do Interneta”, koja na zabavan način prikazuje razvoj komunikacija na daljinu.

Izložba je nastala u saradnji RNIDS-a sa “Diplo fondacijom”, autor izložbe je Lazar Bošković, autor ilustracija Vladimir Veljašević, a dizajn izložbe kreirao je Orange studio. Počev od praistorije, do današnjih dana, oduvek je bilo bitno sačuvati poverljivost komunikacije, neizmenljivost poruke i dostupnost prenosa. Sve ono što je nekada važilo i za dimne signale, golube pismonoše, telegraf, telefon, radio i televiziju, danas je još važnije i složenije za Internet u savremenom bežično umreženom svetu. Od komunikacije oblačićima dima koje svi mogu da vide, do komšijine bežične internet veze koju bi svi hteli da koriste, pitanje bezbednosti je bilo pitanje nivoa znanja i poštovanja pravila.

Potom se 22. oktobra, od 12.00 do 15.00, održava panel diskusija “Sajber bezbednost sajber Srbije”, u kojoj učestvuju domaći stručnjaci iz svih oblasti značajnih za bezbednost na Internetu.

Moderator panela je Žarko Ptiček, pravnik posvećen oblasti IT prava i član Statutarne komisije RNIDS-a. Učesnici panela su: Žarko Kecić, izvršni direktor RNIDS-a za IKT usluge, Luka Gerzić, specijalista za IT bezbednost iz firme “Gerzic&Associates”, Milan Nikolić, direktor korporativne bezbednosti “Telenor Srbija”, Vladimir Marinkov, advokat specijalizovan za sajber kriminal iz kancelarije “Guberina – Marinkov” i Miloš Rančić, sistem administrator iz društveno-tehnološkog centra “Haklab”.

Među temama o kojima će biti diskutovano je i značaj DNS sistema, koji čini osnovu komunikacije na Internetu, i mogući problemi izazvani bezbednosnim propustima u ovom sistemu. Sajber bezbednost pored brige o odbrani internet sajtova od hakerskih napada, u ozbiljnim kompanijama ima i znatno šire polje delovanja, pre svega u zaštiti celokupne IKT infrastrukture, zaštiti od industrijske špijunaže, kao i upravljanju rizicima i incidentima. Visokotehnološki kriminal sve više postaje i svakodnevna pretnja u savremenom načinu života običnih građana, pa će u okviru panela da bude obrađen i kroz primere iz domaće sudske prakse.

RNIDS je, kao organizacija od ključnog značaja za stabilnost i razvoj DNS sistema u Srbiji, kroz celokupnu svoju delatnost posvećen očuvanju bezbednosti na domaćem internet prostoru, a naročito edukaciji korisnika nacionalnih internet domena .RS i .SRB. U toku je i edukativno-promotivna kampanja “Registruj čim pomisliš”, o značaju internet domena u svakodnevnom životu.

KORISNE ADRESE:
ENISA (European Union Agency for Network and Information Security) – www.enisa.europa.eu
ECSM (European Cyber Security Month) – www.cybersecuritymonth.eu
Dom domaćih domena – www.domen.rs