Katherine Carl

New York presents the “Flipside”
5. januar 2005.

Izložba Flipside, otvorena u njujorškoj galeriji Artists Space 11. novembra 2004. godine, bice dostupna posetiocima do 8. januara 2005. Dva dana nakon otvaranja odrzan je i simpozijum pod istim nazivom, na kojem je, pored kuratorke Ketrin Karl [Katherine Carl], ucestvovo i Misko Suvakovic iz Beograda (kao urednik knjige Impossible Histories / Nemoguce istorije, u izdanju MIT Press, 2003), a bilo je planirano i ucesce Suzan Bak Mors [Susan Buck-Morss] (autorka knjige Dreamworld and Catastrophe / Carstvo snova i katastrofa, u izdanju MIT Press, 2000). Od umetnika ciji su radovi predstavljeni na izlozbi ucestvovali su:
Asocijacija Apsolutno, Art Attack, Vadim Fishkin, Yuri Leiderman, Audrius Novickas, Stephen Shanabrook i Sandra Sterle.Izložba Flipside predstavlja radove umetnika iz post-socijalistickih zemalja Centralne Evrope i njihovih kolega iz SAD koji su učestvovali u programu kulturne razmene ArtsLink Awards. Flipside istrazuje post-utopijsku umetničku praksu između komunističkog perioda i perioda integracije mnogih centralnoevropskih zemalja u Evropsku uniju. Ovo je retka mogućnost da se iz prve ruke sagledaju radovi 32 umetnika iz celog regiona i iz SAD, kao i da se postave kritička pitanja o međunarodnom uticaju, saradnji i razmeni u kulturnoj sredini koja doživljava ubrzan razvoj i prolazi kroz period političkih i ekonomskih promena.

Šta karakteriše post-utopijsku umetnost? Da li je to samo jedna vrsta čistog pragmatizma ili sadrži i deliće odbačene vizije iz koje je nastala? Da li je to zamišljanje nove utopije: možda čak i loše verzije
stare utopije? Izložba Flipside predstavlja razmenu i prevazilaženje horizonta posebnih utopijskih totaliteta Istoka i Zapada. Dovođenje umetnosti u vezu sa ideološkim i humanističkim pitanjima, konceptualnim sredstvima pre nego političkom umetnošću zasnovanom na reakcijama između umetnosti i politike, posebna je karakteristika savremenih radova u čitavoj Istočnoj Evropi. Štaviše, vrlo različiti istorijsko-umetnički i politički uslovi u kojima je ova umetnost nastala i bila trasirana jos od šezdesetih godina prilično komplikuju zapadnjačku kanonizaciju ovih praksi.

Organizator izložbe: CEC ArtsLink

Pokrovitelji izložbe: National Endowment for the Arts, FACE Croatia, program u okviru Heathcote Foundation, Trust for Mutual Understanding i
anonimni donator, uz dodatnu pomoc Czech Airlines i Ronald Feldman Fine Arts.