Grad bez duvanskog dima

Od 28. januara do 2. februara > Otvaranje 28. januara u 13 časova

cover

sli

U susret ovogodišnjem Nacionalnom danu bez duvanskog dima, Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović- Batut” organizuje izložbu „Gradovi bez duvanskog dima“, pobedničkih radova sa istoimenog konkursa koja će biti otvorena u utorak, 28. januara, u 13 časova, galerija Ozon, Andrićev venac 12

Prisutnim medijima ovom prilikom obratiće se dr Biljana Kilibarda, šef Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović- Batut”.

Na izložbi „Gradovi bez duvanskog dima“ biće izloženo 16 odabranih radova učenika srednjih umetničkih škola. Izložba će biti otvorena do 2. Februara. U petak, 31. januara, kada se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, biće organizovana i panel diskusija na temu Gradovi bez duvanskog dima.
„Grad bez duvanskog dima”1 je grad koji je usvojio i sproveo zakone kojima se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorima, radnim mestima, svim zatvorenim javnim mestima i javnom prevozu, bez ili sa veoma malo izuzetaka.
O Kancelariji za Prevenciju pušenja

Od svog osnivanja, aprila 2006. godine, Kancelarija za prevenciju pušenja sa partnerima aktivno radi na edukaciji i podizanju svesti stanovništva od opasnosti duvanskog dima. Organizuju se brojne kampanje, seminari, konferencije, proizvodnja i distribucija promotivnog, štampanog materijala i priručnika, kao i multimedijska oglašavanja. Svojim inovativnim pristupom kampanje su osvojile brojne nagrade, među kojima je i nagrada Svetske zdravstvene organizacije za najbolju kampanju protiv duvanskog dima.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije obezbeđuje finansijska sredstva za rad Kancelarije za prevenciju pušenja iz budžetskog fonda, daje podršku aktivnostima i akcijama. Komisija za prevenciju upotrebe duvana zadužena je za stručna mišljenja, razmenu informacija i aktivnosti i akcije, a Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pruža stručnu i tehničku podršku.