Tribina o štetnosti duvanjskog dima

31. januara 2014.

cover

sli

Podatak da svaki peti građanin Srbije smatra da bi trebalo povećati kontrolu primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, i da većina građana podržava primenu ovog zakona, govori o potrebi da se i u našoj zemlji donosioci odluka, mediji i stručna javnost ozbiljno posvete zaštiti građana od izloženosti duvanskom dimu. Od usvajanja Zakona u Srbiji i ograničenja mogućnosti pušenja na javnim mestima, porastao je procenat stanovnika koji su smanjili broj cigareta i sve je manje stanovnika koji su na radnim mestima i u školama izloženi duvanskom dimu.

Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” zajedno sa Komisijom za prevenciju upotrebe duvana i drugim partnerima obeležiće 31. januar Nacionalni dan bez duvanskog dima, nizom aktivnosti. Od 28. januara do 2. februara u galeriji „Ozon” biće otvorena izložba pobedničkih radova sa likovnog konkursa „Gradovi bez duvanskog dima”. „U okviru kampanje organizovaće se brojne promotivne aktivnosti u celoj Srbiji, emitovaće se edukativni TV spotovi i javnost će biti upoznata sa konceptom zdravih gradova”, izjavila je dr Biljana Kilibarda, šef Kancelarije za prevenciju pušenja.

Stotine gradova u svetu uspešno sprovodi zakone kojima se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim i radnim mestima, a među ovim gradovima su i Njujork, Meksiko Siti i Buenos Ajres.

Jedna od mera zaštite zdravlja stanovništva koju treba da primeni svaka gradska uprava, trebalo bi da bude univerzalna i sveobuhvatna zaštita stanovnika od izloženosti duvanskom dimu. Samo okruženje 100 odsto bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima. Posebne prostorije za pušenje, čak i kada imaju svoju ventilaciju, nisu efikasno rešenje.

„Grad bez duvanskog dima”1 je grad koji je usvojio i sproveo zakone kojima se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorima, radnim mestima, svim zatvorenim javnim mestima i javnom prevozu, bez ili sa veoma malo izuzetaka.

Ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju negativan ekonomski uticaj zakona koji zabranjuju pušenje na javnim i radnim mestima. Naučnici su otkrili da ovakvi zakoni imaju neutralan ili pozitivan uticaj na poslovanje, uključujući i one koji posluju u ugostiteljstvu.

U Srbiji jedna trećina odraslog stanovništva puši, dok je 41 odsto šesnaestogodišnjaka popušilo bar jednu cigaretu. Problem pušenja i izloženosti duvanskom dimu prepoznat u našoj zemlji kao najznačajniji faktor za nastanak mnogih bolesti. Globalno, 12 odsto svih smrtnih slučajeva među odraslima starijim od 30 godina povezano je sa upotrebom i izlaganjem duvanskom dimu. Statistika kaže da više od pet miliona ljudi godišnje strada od posledica upotrebe duvana, a procenjuje se da će se ovaj broj povećati do 2030. godine na osam miliona godišnje.

O Kancelariji za Prevenciju pušenja

Od svog osnivanja, aprila 2006. godine, Kancelarija za prevenciju pušenja sa partnerima aktivno radi na edukaciji i podizanju svesti stanovništva od opasnosti duvanskog dima. Organizuju se brojne kampanje, seminari, konferencije, proizvodnja i distribucija promotivnog, štampanog materijala i priručnika, kao i multimedijska oglašavanja. Svojim inovativnim pristupom kampanje su osvojile brojne nagrade, među kojima je i nagrada Svetske zdravstvene organizacije za najbolju kampanju protiv duvanskog dima.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije obezbeđuje finansijska sredstva za rad Kancelarije za prevenciju pušenja iz budžetskog fonda, daje podršku aktivnostima i akcijama. Komisija za prevenciju upotrebe duvana zadužena je za stručna mišljenja, razmenu informacija i aktivnosti i akcije, a Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pruža stručnu i tehničku podršku.