Adristorical Lands

Izložba fotografija
Od 27. februara do 7. marta 2014.

Baner2-za-O3ONE-www

Baner2-za-O3ONE-www

Izložba fotografija Adristorical Lands fokusira se na skrivena blaga zemalja koje graniče s Jadranom, pružajući fascinantan uvid u historiju, kulturu, umjetnost i stare zanate na jadranskom području. Izložba u galeriji O3one biće otvorena za javnost od srijede 26. februara do petka 07. marta 2014. (svaki radni dan od 12.00 do 20.00 sati). Zemlje učesnice su Italija, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Bosna i Hercegovina. Renomirani fotografi iz ovih zemalja zamoljeni su da fotografišu najznačajnija mjesta uključujući gradove sa zidinama, kulturno-historijske spomenike, rodne kuće slavnih umjetnika itd. Dođite na vizuelno putovanje da vidite prirodne ljepote istočne i zapadne obale Jadrana, da razumijete i okusite jadranski način življenja.

Adristorical Lands je projekat koji finansira EU i koji promovira kulturne vrijednosti jadranskog područja, jačanjem lokalnih identiteta i održivog turizma zasnovanog na privlačnosti historijskih sela, utvrđenih gradova, dvoraca i kulturnih znamenitosti.

Izložba će obuhvatiti 60 fotografija iz svih zemalja učesnica kao i multimedijalne radove koji ilustriraju kulturne prekogranične projekte među svim navedenim zemljama.

Izložba, između ostalih, uključuje slike normanskih dvoraca i utvrđenih sela, Danteov grob u Ravenni kao i etno eko sela na Hvaru. Iz Hercegovine su kao najvrijedniji lokaliteti prikazani Stari most u Mostaru, Derviška tekija na Vrelu Bune u Blagaju, Međugorje, Počitelj, manastir Žitomislići, nekropola stećaka Radimlja i dr. Također, na izložbi je predstavljen i kućni atelje jednog od najuticajnijih italijanskih modernih slikara Osvalda Licinija u Montevidon Corradou (Le Marche), rodna kuća italijanskog baroknog kompozitora Giuseppea Tartinija u Piranu (Slovenija), kao i ljetnikovac hrvatskog pjesnika i dramatičara Hanibala
Lucića u Hvaru (Hrvatska).

Izložbu fotografija Adristorical Lands organizira Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije u saradnji sa projektnim partnerima: Regija Molise, Regija Veneto, Informest, Veneto Udruženje gradova sa zidinama, Provincija Ravenna, Regija Marche, Udruženje Le Marche Segrete, Regija Abruzzo, onfesercenti Abruzzo, Provincija Bari, Pomorski muzej “Sergej Masera” Piran, Regionalna razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije, Općina Lezha.
www.adristorical-lands.eu

Za dodatne informacije, slike ili za dogovaranje intervjua sa organizatorom ili nekim od učesnika, molimo vas kontaktirajte nas putem e-maila: hercegovina@hercegovina.ba, selma.tule@gmail.com ili telefona +387 36 355 090.