PRAVAC SILA

Kustos izložbe: Slobodan Trajković i Hedley Roberts
Od 10. do 23. aprila 2014. > Otvaranje izlozbe 10 aprila u 19h

cover

Slobodan Trajkovic, Artoll 2014

Ova izložba predstavlja 18. umetnika I njihova dela nastala u “umetničkoj labaratoriji” Artoll u Nemačkoj. Artoll je specijalizovana umetnička institucija sa ateljeima, unutar komleksa psihijatriskih klinika na periferiji grada Kleve gde je živeo I radio Džozef Bojs (Joseph Beuys,1921.-1986.) jedan od najharizmatičnijih nemačkih umetnika XX veka.

Naziv kolonije “Directional Forces 2014” (“Usmeravajuće moći 2014”), pozajmljen je od istoimenog dela Džosefa Bojsa. To delo je predstavljeno prvi put na izložbi: Pravci energija ka novom drustvu – Richtkräfte (Directions of Energies to a New Society – Richtkräfte) u Institutu za savremenu umetnost u Londonu (30. oktobar – 24. novembar, 1974. god.). Ovo delo je sacinjeno od 100 crnih tabli ispisanih belom kredom I kao takve predstavljaju dokumenta sačuvana sa njegovih predavanja. Pored tabli, na izložbi su bila predstavljena I tri stafelaja, stap za hodanje i fotografije projektovane na zidu. Za vreme izložbe Bojs je vodio I dijalog sa publikom na temu: “Umetnost u društvu – društvo u umetnosti”. Kasnije, taj isti rad je predstavljen u galeriji Rene Blok I Ronald Feldman Fine Arts u Njujorku (april – maj 1975.) potom, na 37.-mom Bijenalu u Veniciji (jul – oktobar 1976.) da bi na kraju završio svoj ciklus u formi instalacije u Nacionalnoj galeriji u Berlinu.

Osnovna karakteristika ove “umetničke radionice” bila je njena otvorenost I naglašena mogućnost interakcije učesnika. Sve se dešavalo u atmosferi “otvorenosti” prostora gde su umetnici boravli i radili, u zgradi bez vrata sa konstantnom usmerenoscu na pitanje: kako umetnik razmišlja I koji je stepen artikulacije njegovog procesa saznavanja? Stvaranje u “prvilegovanom prostoru imaginarne slobode” (u ateljeu) je solipsizam kome umetnik pribegava stvarajući time barjeru izmedju sebe I publike. U toj konvenciji tradicije, u izolaciji (izgnanstvu), umetnik gradi svoje boravište u kome otvara dijalog sa “nepoznatim”…

Ovaj projekt “Usmeravajuce moci 2014” (“Directional Forces 2014”) je kreiran I podrzan unutar profesionalnog Doktorskog programa u oblasti vizuelne umetnosti Univerziteta istočnog Londona. To je najstariji program doktorskih studija u Velikoj Britaniji posvecen praksi vizuelnih umetnika. Takodje, podrzan je I od: Bucks novi univerzitet (VB), Bedfordshire univerzitet (VB), Sampoerna fondacije Indonezije (VB) I Artoll fondacije (Nemacka).

Na izlozbi su predstavljena dela sledecih umetnika: Sarah Buckle (VB), Sian Mooney (VB), Paul Helliwell (VB), Chin Wu (Tajvan), Mark O’ Rourke (VB), Chen-Shih Lu (Juzna Koreja), Hayoung Kim (Juzna Koreja), Nerys Mathias (VB), Dean Todd (VB), Dimitrios Oikonomou (Grcka), Magdelena Papanicolopoulou (Grcka), Veronica Shimanovskaya (SAD/Rusija).
Gostujuci umetnici: John Stephens (VB), Slobodan Trajkovic (Srbija), Gerhard Stephanus de Groot (Holandija), Karolin Schwab (Nemacka), Tracey Moberly (VB) i Hedley Roberts (VB).