Izložba “NEW DANDY“ Predraga Neškovića predstavljena u O3ONE-u proglašena izložbom 2007. godine


Projekat „NEW DANDY“  Predraga Pedje Neškovića, predstavljen prošlog oktobra u O3one-u, izabran je za najbolju izložbu u 2007. godini i poneo Politikinu nagradu za likovnu umetnost “Vladislav Ribnikar”.  Ova izložba osvojila je publiku i stručnu javnost, a žiri je ocenio kao studiozan i profesionalno razgrađen projekat koji proširuje granice umetničkog izražavanja, čime je i zaslužila da dobije ovu prestižnu nagradu koja se “dodeljuje za izuzetne domete u likovnoj umetnosti, kao potvrda stvaralačke zrelosti, za dela koja se odlikuju originalnošću i pomeraju i proširuju granice likovne izražajnosti”. Velika nam je čast što smo prepoznali visok stepen kreativnosti i umetničkog kvaliteta ovog projekta i učestvovali u njegovoj produkciji i celokupnoj organizaciji.

Takođe veliko nam je zadovoljstvo da se pored izložbe “NEW DANDY”, koja je dobila nagradu, iz velikog broja žiriranih izložbi, izdvoji i bude uvrštena u dvanaest najboljih, još jedna izložba predstavljena u O3one-u tokom 2007. godine. U pitanju je izložba likovnog umetnika Saše Pancića pod nazivom “Trenutak asimetričnog ćutanja”. Realizacijom ovih, ali i mnogih drugih projekata u okviru svog programa O3one je uspeo, ne samo da zadrži svoju poziciju na domaćoj kulturnoj sceni, već i da doprinese njenom razvoju i kvalitetu.

Detaljnije informacije o Peđi Neškoviću i izložbi “NEW DANDY”, možete naći na sajtu O3one-a.

O Politikinoj nagradi i najboljoj izložbi 2007. godine, Slavko Timotijević, predsednik žirija, rekao je:

“Ako izbegnemo tradicionalni lament o izuzetno teškom i mukotrpnom poslu žirija, što ipak nije daleko od istine, ostaje nam da konstatujemo dve stvari. Prva se tiče ovogodišnje umetničke scene koja je bila veoma bogata ali, paradoksalno, dosta uravnotežena, veoma slojevita i uznemirujuće nepregledna. Druga stvar se tiče kriterijuma za dodelu nagrada. “Politikina nagrada” je tradicionalna i ugledna nagrada za vizuelno stvaralaštvo koja utiče na stvaranje glavne struje umetnosti.  Budući da su mnogi nesporazumi dolazili upravo zbog veoma česte pomešanosti i nemogućnosti razdvajanja glavne struje od alternativnih tokova, ovakvim odlukama, prošlogodišnjom i ovom, ovaj žiri je želeo da ukaže na temeljne i stabilne vrednosti umetničke scene koje formiraju glavnu struju umetnosti. Na taj način je drugim institucijama i mlađim i novim korporacijama, koje se sve češće pojavljuju kao davaoci vrednih nagrada, ostavljeno da pokriju i druge tokove i aspekte umetničke scene i vrednih umetničkih napora.

U ovogodišnji uži izbor ušli su umetnici različitih generacija i gotovo je nepotrebno reći da su njihova dela bliska rangu nagrađenog. Kao i u većini ovakvih slučajeva prevagnule su nijanse. Iz najužeg izbora u kome su se našli sledeći umetnici: Anica Vučetić, Vladan Radovanović, Čedomir Vasić, Branimir Karanović, Peđa Nešković i Slobodan Trajković, žiri je izdvojio izložbu Peđe Neškovića i dodelio mu ovogodišnju “Politikinu nagradu” za samostalnu izložbu i projekat pod nazivom “NEW DANDY”. Na postavci multimedijalnog karaktera u galeriji Ozon, Predrag Nešković se u mediju videa, fotografije, objekata, asesoara i fotoskrinova na provokativan, vedar ali i ironičan način bavio problemima umetnosti, ponašanja i mode s jedne strane kao i univerzalnim problemima društvenih relacija u kontekstu vremenskog protoka s druge strane.

Ova izložba predstavlja najviši domet studiozno, profesionalno i iz raznih žanrovskih profila razrađenog projekta koji proširuje granice umetničkog izraza. U bogatom opusu Predraga Neškovića vidljiv je napor da spoji dva sveta – svet svakodnevice obojen vedrinom trivijalnosti, detinjarija i kiča i prostor umetnosti u kome se ove senzacije artikulišu u jedan komplikovaniji umetnički govor što sve zajedno njegovo delo čini stalno aktuelnim.”