Maoney

Andrej Vasiljević
Od 11. do 17. avgusta 2014.

maoney_baner1892525775

maoney_baner1

Mao Ce Tung je nesumnjivo jedno od najpoznatijih lica savremene Kine, simbol i dobro poznat lik širom planete. Malo je verovatno da bilo koji kineski državljanin, ali i neko iz ostatka sveta ne propozna njegovu pojavu. Međutim, barem kada je sama Kina u pitanju, pored istorijske literature i popularne kulture, Maovo lice uvek je prisutno u svakodnevnom životu. Svaki Kinez videće Predsednika barem jednom dnevno, a mnogima će se ova prilika pružiti na desetine puta. Naravno, radi se o novcu. Kinesku Juan, takođe poznat kao Renminbi (Narodni Novac) ukrašen je licem prvog Predsednika Narodne Republike Kine na svakom apoenu, od 1 do 100. Na ovaj način, njegov nadasve poznat lik prevazišao je svoje istorijsko nasleđe, stupivši tako u svakodnevicu kao simbol bogatstva. Pogledajmo zato bolje u lice koje stotinama miliona ljudi promiče pred očima svakog dana. Šta možemo primetiti i kako to utiče na svet estetike? “Maoney “ je tu da istraži.

Autor: Andrej Vasiljević
Diplomirani grafički dizajner, fotograf, master kandidat i predavač na Kineskoj Akademiji Umetnosti (China Acadamy of Art) Hangdžou, NR Kina.
Reč Autora: Grafički dizajn se možda nalazi u dve dimenzije, no i pored toga podstiče nas da osećamo svim čulima. U pitanju nije samo moja struka, već i velika strast koja vodi kroz život.
Poigravanje i eksperimentisanje sa svakodnevnim objektima koji nas okružuju i njihova transformacija u umetnička dela – moja je misija.
Konfučije je govorio: Sve ima svoju lepotu, samo je ne mogu baš svi videti. Ja tragam za tom lepotom, i nadam se da ćete mi se pridružiti.
Život čine male stvari. Zato uživajmo u njima uz pomoć grafičke umetnosti.