GO(L)D BLESS AMERICA

Maja Ilić
Od 18. do 28. septembra 2014.

am-cover

am

Izložba GO(L)D BLESS AMERICA prezentira vrednosti aktuelnog američkog društva kroz direktnu i indirektnu simboliku, i daje posmatraču bazične smernice od strane autora, te ostavlja otvoren prostor za interpretaciju zasnovanu na indivudualnoj percepciji Amerike. Ova percepcija je danas, više nego ikada, vidljivo promenjiva kroz sve dimenzije, uključujući spoljne, kao prostor i vreme, te unutrašnje dimenzije – duhovne i moralne. Izložba dalje ostavlja otvoreno pitanje potrebe re-brandinga današnje Amerike, i to na način drugaciji od samo marketiškog. Dodatno, filozofsko pitanje je mogućnost ostvarenja re-brandinga moderne Amerike metodama solidnijim od suvog marketinga, koji je sam po sebi jedan od najsolidnijih americkih brendova.

Maja Ilic je rođena u Beogradu, 1965 godine. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu Veterinarske Medicine u Beogradu, gde je i radila kao Asistent na Katedri za Interne bolesti. U Beogradu je završila i Višu Novinarsku Školu – Odsek za Fotoreportere. Magistarske studije iz oblasti Diplomatije i Međunarodnih Odnosa završila je na Fletcher School of Law and Diplomacy u Bostonu, u Sjedinjenim Americkim Državama.

Prvo ozbiljnije interesovanje za fotografiju pocinje 1986, kada upisuje Višu Novinarsku Školu – Odsek za Fotoreportere, pri Jugoslovenskom Institutu za Novinarstvo u Beogradu, u klasi Tomislava Peterneka. Vec sledece godine, a po završetku škole i sticanju Diplome Fotoreportera, pocinje da obljavljuje svoje prve novinske fotografije, najpre za najstariju i najpoznatiju srpku novinsku kucu Politika, a ubrzo joj fotografije otkupljuju i agencije Rojters i Associated Press, da bi je 1990. godine angažovala francuska novinska agencija Agence France Presse (AFP). Za AFP na pocetku pokriva uglavnom politicke i sportke događaje, a s rasplamsavanjem sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, u periodu 1990-1993. prebacuje fokus na ratnu fotografiju kojom stice veliki ugled, jer ih svakodnevno traži i objavljuje najpoznatija svetska štampa – Time, Washington Post, Guardian, Le Figaro, Liberation, Corriere Della Serra, Frankfurter Algemaine Zeitung i mnogi drugi renomirani svetski casopisi.

Sredinom 1993. godine, odlucuje da odloži svoje reporterske foto-aparate i prelazi na drugu stranu svedocenja sudbina obicnih ljudi zatecenih u sukobu, ovog puta kao humanitarni radnik Ujedinjenih Nacija, radeci uglavnom na programima pomoci ljudima izbeglim i raseljenim pri ratnim sukobima, prvo na teritoriji bivše Jugoslavije, a potom i drugde u svetu.

U isto vreme, na ovom novom putu obogacuje svoja saznanja i život interakcijom sa razlicitošcu predela, kultura, prica, sudbina i iskustava kroz koje ili pored kojih prolazi i koje beležeci kroz objektive svoje kamere, misli i duha, pretace u fotografske ekspresije.

Prvu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom “NO PRICE TAG” koja preispituje koncept cene ljudskog života, prikazanog kroz ratnu i politicku fotografiju – prezentirala je u galeriji Ozone u Beogradu, 2013 godine.

Izložba “GO(L)D BLESS AMERICA”, prikaz americkih vrednosti kroz americke simbole, je druga po redu samostalna izložba Maje Ilic.